Krajské uprchlické centrum v Praze definitivně zavře. Hřibova volební kampaň, štve Fialu

Uprchlíkům jsou k dispozici dobrovolníci, kteří umí česky i ukrajinsky.

Krajské uprchlické centrum v Praze se definitivně zavře

Krajské uprchlické centrum v Praze se ve středu definitivně zavírá. Rozhodl o tom primátor hlavního města Zdeněk Hřib. Podle něj je Praha přetížená a vládní pomoc není dostatečná. Premiér Petr Fiala a část hejtmanů to nepovažují za příliš rozumný krok a označují ho za součást Hřibovy kampaně před zářijovými komunálními volbami.

Patnáctého června o půlnoci se dveře asistenčního centra pomoci uprchlíkům zavřou a zůstanou zamčené. Vláda podle primátora Hřiba nepomohla hlavnímu městu s ukrajinskými uprchlíky dostatečně, metropole je přetížená a jiná cesta nebyla možná. „Stát poskytuje pomoc v místech, kde je kapacita, a ne tam, kde kapacita není, aby se netvořil problém za státní peníze,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Pan primátor má před volbami. Bohužel některé jeho kroky a mediální vyjádření tomu odpovídají více než odpovědnost, kterou všichni máme, abychom tu situaci zvládli. Nerozumím tomu,“ poznamenal k tomu premiér Petr Fiala (ODS).

„Pokud se změní přerozdělování na rovnoměrné, pak otevřeme znovu, ale je to mimo normu,“ popsal Hřib. K jednání o přerozdělení uprchlíků do méně obsazených krajů primátor přímo premiéra vyzval už dříve, teď si stanovili termín na pátek.

„Ve chvíli, kdy žádáme o shovívavost pana primátora, tak jsme nechápali toto gesto, které vede ke zmatku. Nevím, jestli opravdu tady už nezačíná nějaká předvolební kampaň,“ uvedl také vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Z Prahy do Kutné Hory

„Vidím to tak, že primátor dlouhodobě upozorňuje, že to Praha nezvládá. Hájí zájmy města a já to chápu,“ okomentovala situaci hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). Že primátor Hřib tímto krokem odstartoval kampaň, si ale myslí i někteří její kolegové. „Zavírá jenom Praha a jenom pan primátor je jediný, který jde do komunálních voleb,“ poznamenal hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Volby na pražskou radnici jsou totiž součástí komunálního hlasování koncem září.

„My nebudeme Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) zavírat, ale domnívám se, že nastává okamžik, že stát musí říct, co se bude s KACPU dít dál. Ze strany vlády očekávám další kroky,“ sdělil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Po uzavření pražského centra se hlavní pomoc ve středních Čechách přesune do centra v Kutné Hoře. Podle středočeské hejtmanky Peckové je krajské asistenční centrum v Kutné Hoře připraveno v případě potřeby na nepřetržitý provoz.

U asistenčního centra v Praze bude podle Hřiba zřízena pomoc prostřednictvím informační služby. Ta by měla informovat o tom, že Praha nemá další kapacitu. Na Hlavním nádraží bude fungovat obdobná služba. Primátor dále uvedl, že nadále mohou jet uprchlíci bezplatně do jiného regionu.

V Česku je zatím registrováno a pobytové oprávnění získalo 365 tisíc uprchlíků. Nejvíce jich je v Praze, a to 87 tisíc, nejméně pak v Olomouckém a Zlínském kraji – 11 tisíc. Tisíce už jich ze země ale opět odjely.

Tagy:
Sdílejte článek Facebook Twitter