Královský palác řeší únik 52 let starého dokumentu. Královna v něm mluvila o gorile

Britské královské rodině se společně s rozhlasovou a televizní stanicí BBC podařilo z internetové platformy Youtube stáhnout dokument z roku 1969, který minulý týden nečekaně unikl na veřejnost. Královna Alžběta II. v něm měla žertovat s ministrem vnitra o tehdejším americkém velvyslanci ve Velké Británii Walteru Annenbergovi. Padlo v něm přirovnání diplomata ke gorile.

„Je velmi obtížné zachovat si vážnou tvář, kdy mi ministr vnitra říká: ‚A teď přijde gorila‘,“ vzpomínala královna Alžběta II. ve stopětiminutovém dokumentu BBC na setkání s tehdejším americkým velvyslancem Annenbergem. A pak pronesla: „Stála jsem uprostřed místnosti, zmáčkla zvonek, otevřely se dveře a tam stála gorila. Měl krátké tělo a dlouhé paže.“ Právě kvůli této pasáži vedení BBC pořad v roce 1969 ihned po odvysílání stáhlo a „uzamklo“ do trezoru. Také proto, že ho tehdy Alžběta II. označila za „trapný“.

Už ho nikdy nikdo neměl vidět. Jenže… V minulém týdnu se dokument s názvem Královská rodina překvapivě objevil na Youtube, a to v plné, necenzurované délce. Podle amerického webu HuffPost měl dokument během pár hodin na 10 tisíc zobrazení. A způsobil rozruch.

Film se natáčel v letech 1968 až 1969 a měl se stát „revolučním“ tím, že poprvé v historii na tu dobu až nečekaně otevřeně ukáže fungování královské rodiny a to, jak vypadal její obvyklý den.

Autor textu na HuffPost píše, že se dokument mohl zdát nudným, dokud si člověk neuvědomil, že veřejnost neměla do toho okamžiku „přístup“ ke královské rodině. „Kdyby se mi to stalo, rozpustil bych se,“ reagoval na královninu poznámku její syn a první následník trůnu princ Charles. I ona popsala, že šlo o „nejnepříjemnější událost a nejhorší problém“.

Buckinghamský palác i BBC odmítly již tehdy dokument a inkriminovanou scénu komentovat. Na konci ledna se jim po vytrvalých stížnostech podařilo dosáhnout toho, že film z Youtube zmizel.

Tagy: