Kratochvíl: Líní Češi? Další práci chce 40 procent domácností, nečekají s rukama v klíně

Analytik STEM Martin Kratochvíl

K věci 30.6.2023

Pro ohroženější skupiny lidí, které tvoří zhruba 40 procent veřejnosti, je vedlejší příjem významným zdrojem. Neplatí proto, že je „česká veřejnost líná“, jak bývá politiky a veřejně známými osobnostmi zmiňováno. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl analytik agentury STEM Martin Kratochvíl.

Podle průzkumu agentury současná ekonomická situace nejvíce dopadá na dvě skupiny lidí. „Tou první, kterou tvoří zhruba 15 procent domácností, jsou ti, kteří již v problémech byli. Jsou to lidé, kteří skutečně trpí strukturálními problémy, nemají velké příjmy a nejsou zajištěni naspořenou částkou nebo majetkem,“ líčil Kratochvíl.

Druhou skupinou, která se k výše zmiňované připojila loni, jsou občané, kteří mají dlouhodobé závazky a naopak nemají příliš vysoké příjmy. „Například si pořídili hypotéku, spotřební úvěr nebo mají příjem, který jim tak akorát stačí na zaplacení mandatorních výdajů. To je další čtvrtina. To znamená, že až 40 procent českých domácností je nějakým způsobem více nebo méně ohroženo současností,“ pokračoval analytik.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zavedení úsporného balíčku se lidem prodraží. Nejvíce zasaženi budou živnostníci

Sdělil, že pro tyto ohroženější skupiny je vedlejší příjem významným zdrojem. „To znamená, že aktivně hledají nějaké cesty, jak si získat další práci. Rozhodně tady neplatí některými politiky často – nebo i jinými veřejnými osobnostmi – zmiňované, že česká veřejnost je ‚líná‘ nebo nechce pracovat. Tak to rozhodně v datech nevypadá a spíše je otázka, jestli lidem příjmy budou stačit i na to, aby pokryli své zvýšené výdaje,“ zdůraznil.

Společnost nesedí s rukama v klíně

Slova o líné společnosti uvedl například poradce premiéra a člen NERV Štěpán Křeček, který doporučoval lidem, že pokud cítí, že jsou v problémech, tak by si měli najít druhou práci – což se ale podle údajů STEM děje. „Data naznačují, že se to opravdu děje – a rozhodně to není většina společnosti, která by zůstala sedět s rukama v klíně. Týká se to právě těch, kteří skutečně pomoc potřebují,“ doplnil Kratochvíl.

Dodal, že se získaná data dají číst tak, že druhý zdroj příjmů aktivně vyhledává zejména skupina lidí, pro něž je kriticky důležitý – a takových lidí přibývá. „Skupina nejohroženějších tuto cestu hledala už dříve,“ uzavřel.

Tagy: