Povodně jsou jako rozbité okno, mohou oživit ekonomiku, míní Křeček. Má to však háček

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 13.9.2024

Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ocenil „rychlou reakci české vlády na hrozící povodně“ a spolu s kolegou Pavlem Peterkou upozornil, že náprava škod může představovat i částečný impuls pro ekonomiku.

„Poprvé v historii naší země vláda aktivovala protipovodňová opatření ještě před tím, než se katastrofa rozjela,“ ocenil Křeček. „V minulosti se na pohromy reagovalo až ve chvíli, kdy jev nastal,“ upozornil na dřívější postupy ekonom.

ČTĚTE DÁLE: Nástrahy pojištění proti povodním – Kdy je k ničemu a na co máte nárok? Pomůže kalkulačka

V zájmu vlády a státu je podle Křečka zejména ochránit životy lidí. Následné škody sice budou stát značné prostředky, ale stát je na ně připraven.

Investice do nápravy škod mohou navíc podle Křečka představovat zajímavé oživení ekonomiky. „Říká se tomu teorie rozbitého okna. Takové rozbité okno může popohnat ekonomiku, protože to okno opravíme. Sklář dostane práci, výdělek utratí někde jinde a tím se rozpohybuje hospodářství. Zároveň je však nutné si uvědomit, že ty peníze, které vynaložíme na opravu, jsme mohli využít i někde jinde,“ pronesl Křeček.

S Křečkovým dodatkem souhlasil i jeho kolega Peterka. Rekonstrukce je sice částečným impulsem, ale životní úroveň lidí příští rok nezvedne, zapotřebí je prý zapojení celé společnosti. „Na pokrytí ztrát a následků by se měl podílet veřejný sektor i soukromý sektor,“ doplnil Peterka.

Kompletní páteční díl pořadu Co na to vaše peněženka je k vidění ve videu výše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se bere déšť. Jak vůbec vzniká, co je úhrn srážek a jak se měří?

Tagy: