Senioři v Česku živoří, aby mohli svůj majetek odkázat dětem, říká ekonom Křeček

Ekonom Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 7.2.2022

Senioři v Česku raději dobrovolně živoří, aby mohli své nemovitosti a majetek předat potomkům. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Problém připustili i další hosté – ekonomka a vysokoškolská pedagožka Ilona Švihlíková s investorem Petrem Vomastkem.

„V Česku dominuje takový model, že senioři živoří, jen aby mohli odkázat nemovitost budoucí generaci. A ta z toho profituje, protože dědí majetek. Je však otázka, zda za to živoření stojí,“ zamyslel se ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Křeček. Podle něj by důchodci měli více investovat do svého pohodlí. Prodloužit si život prý mohou třeba nákupem kvalitnějších potravin.

Investor Vomastek ho doplnil, že řada lidí potřebuje peníze a vystupuje například z nemovitostního trhu kvůli životním změnám. Nejde jen o příchod stáří, ale třeba i o rozvod. „Senioři pak reinvestují své prostředky do mladé generace,“ poznamenal Vomastek. Švihlíková v této souvislosti zmínila příklad, kdy potomci čelí exekuci a jejich rodiče břemeno vezmou na sebe.

Fixujte na nejdelší dobu a volejte operátorům, radí experti

Podle Švihlíkové v Česku od 90. let platí představa, že vlastní bydlení znamená cosi významného. „Mít vlastní bydlení tu v zásadě znamená: ‚Ano, jsem úspěšný’,“ popisovala v pořadu Co na to vaše peněženka ekonomka. Nájemní bydlení přitom nepovažuje za žádný handicap. „Na západ od nás je velmi rozšířené,“ doplnila prorektorka Vysoké školy ekonomické v Praze.

Hosté CNN Prima NEWS poskytli i sérii rad, jak se na budoucí měsíce, kdy porostou ceny hypoték či energií, připravit. Vomastek lidem doporučuje, aby si v případě úvěrů smlouvy zafixovali na co nejdelší možnou dobu. Švihlíková radí, aby se zaměřili na své příjmy. Říci si o zvýšení platu navrhuje Křeček. A lze i ušetřit. „Zavolejte svým mobilním operátorům a požádejte je o slevu, tam je prostor,“ řekl ekonom. Připomeněl, že Česko má jedny z nejvyšších sazeb za tarif v Evropě.

Tagy:
bydlení Česká národní banka Štěpán Křeček ekonom banky nemovitost hypotéky Ilona Švihlíková Česko BH Securities Co na to vaše peněženka Petr Vomastek Vysoká škola ekonomická v Praze