Hořký a nebezpečný koktejl. Drahé hypotéky zasáhnou 100 tisíc domácností, má jasno ekonom

360° (203)

Do citelných problémů se splácením hypoték se dostane zhruba 100 tisíc domácností. Řada z nich přitom splácí na krev. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle proděkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslava Ševčíka budou mít problémy i mladí lidé, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení.

Česká národní banka (ČNB) pokračuje v boji proti inflaci dalším zvednutím úrokové sazby na 4,5 procenta, což je nejvyšší hodnota za posledních 20 let. „Je to signál, že České národní bance nevychází žádná z jejich predikcí. Nevnímám to tak, že je ekonomika přehřátá,“ pronesl Ševčík. „Myslím, že to je v linii toho, co Česká národní banka dělá dlouhodobě. Myslím si, že to má opodstatnění. Jednala podle mě správně,“ oponoval Kovanda.

Splácení na krev

Rozhodnutí centrálních bankéřů povede ke zdražení všech úvěrů, tedy k tomu, že na půjčku dosáhne méně lidí i firem. „100 tisíc domácností, možná i více, nyní může být v citelných problémech se splácením hypoték. Řada splácí na krev. Jestli dojde k navýšení měsíční splátky o čtyři až pět tisíc, k tomu se zvýší ceny energií, potravin, je to opravdu razantní zásah. Někdo může i přijít o zaměstnání. Pak je to velmi hořký a nebezpečný koktejl, který se může projevit zásadním sociální otřesem,“ varoval Kovanda.

„Dopadne to především na mladé lidi, kteří si chtějí pořídit vlastnické bydlení. Mají štěstí ti, kteří si zafixovali na pět nebo deset let úrokové sazby. Ti, co si pořizují hypotéky v současné době, mají smůlu,“ doplnil Ševčík.

Podle Kovandy zejména některé skupiny obyvatelstva letos pocítí náraz, který může být nejzávažnější od 90. let. „Musí si tzv. utáhnout opasky. Určité skupiny obyvatelstva budou v letošním roce zasaženy, protože buď budou bez zaměstnání, nebo jim dostatečně neporostou příjmy tak, aby alespoň vzdáleně pokryly růst cen,“ vysvětlil Kovanda.

Klaus guvernérem ČNB?

„Pod tlakem budeme do té doby, než se změní politika Evropské centrální banky. Možná bych nespěchal s tím rychlým nárůstem úrokových sazeb u nás. To se může změnit i tím, že má být jmenován nový guvernér (ČNB). Nechci říkat, že pan Rusnok by byl špatným guvernérem, ale může se stát, že od 1. července bude možná nejlepší člověk na boj s inflací Václav Klaus,“ upozornil Ševčík. Klaus na konci ledna pro web Echo24 řekl, že řídit Českou národní banku by ho neuráželo.

Zatímco se v Česku většinou zdražuje, v Polsku se naopak mnoho věcí zlevňuje. Země počínaje úterkem snížila či úplně zrušila daň u pečiva, masa nebo mléčných výrobků. Pohraniční supermarkety tak začaly zajímat i Čechy. Cena klesla také u pohonných hmot. „Je to velmi dobrá zpráva pro občany na hranici České republiky. V zásadě opatření polské vlády je krokem, který je motivován hodně politicky. Je to dočasné opatření,“ dodal Kovanda.

Tagy: