Krmení rejnoků z dlaně nebo sloní mládě. Zlínská zoo chce nalákat i na možnost přespání

Říkáte si, jaké je nejnavštěvovanější turistické místo na Moravě? Mimochodem, za rok 2022 tam přivítali více než 700 tisíc návštěvníků, když tuto metu překonali už v říjnu. To je nový historický rekord. Jedná se o Zoologickou zahradu ve Zlíně.

Návštěva zlínské zoo je v posledních letech velmi trendy. Příkladná péče o areál a především skvělé chovatelské úspěchy přinášejí ovoce. Asi málokdo v Česku například vloni v červnu přeslechl zprávu o narození prvního mláděte slona afrického u nás. Tříčlenná parta sloních kamarádek se rozrostla o mládě, které ošetřovatelky pokřtily Zyqarri, což v překladu z afrického dialektu znamená anděl.

„Nejvíc řádí asi se Zolou, ona je nejmenší z nich, má ji jako takovou parťačku na hraní. Občas je vidět, jak si tady spolu hrají ve výběhu a on po ní šplhá,“ vypráví v pořadu Prima Česko Michaela Doležalová, chovatelka slonů v Zoo Zlín.

Každý krok andílka pozorně sleduje hrdá matka Kali. Sloní skupina se už pohybuje v novém rozlehlém areálu, v jehož sousedství se dokončuje i nové vnitřní zázemí, které má patřit k největším na světě. Vše má podle Romana Horského, ředitele Zoo Zlín, jediný cíl. Rozšíření stáda. „Už vlastně plánujeme příchod samce z maďarské zoo, skupina se rozroste nejen o samce. Věřím, že do budoucna se nám podaří slony odchovat i nadále, ale přirozenou cestou.“

Šelmy zblízka i krmení rejnoků

Další návštěvnický hit a evropský unikát v jednom najdete v Zátoce rejnoků. Pohladit i vlastnoručně nakrmit můžete mořské rejnoky druhu siba ománská. Je to zvláštní pocit, rejnok si krmení doslova nasaje, prsty by měly být u sebe, ale bát se není třeba, rejnoky krmí i děti.

Tradičně hodně plno je i před výběhem jaguárů. Kočky si můžete z bezprostřední blízkosti prohlédnout při koupání, krmení anebo při tréninku. „Cvičí na takzvaný target, což je jakýkoliv předmět, na který jsou naučení, a v momentě, kdy se dotknou čumákem, kde my jim ukážeme, dostanou odměnu, což v jejich případě je maso,“ vysvětluje chovatelka jaguárů Ivana Jakšičová.

Během vánočních svátků se chovatelé bohužel museli vyrovnat s nečekanou ztrátou, o jednoho z jaguárů přišli. Samec Danny uhynul, podle pitevní zprávy na akutní zauzlení střev. Chovatelé přitom u zvířete nepozorovali žádné obtíže a nemohli tedy včas zasáhnout.

Co nejlepší výhled pro návštěvníky, pro zvířata volnost

Ve Zlíně tvrdí, že jejich zoo je jiná než ty další v Česku. V prvé řadě podle ředitele myslí na zvířata. „Chceme se vyhnout veškerým viditelným bariérám, nechceme stavět betonové stěny, betonové skály, chceme využít přírodní materiály – dřevo, kámen.“

Oblíbenost zlínské zoo v posledních letech rychle roste. Před deseti lety poprvé dosáhla na půl milionu návštěvníků za rok, před pěti lety už to bylo 600 tisíc a letos v říjnu zlomila zoo dříve neuvěřitelnou metu – 700 tisíc návštěvníků.

Někteří z návštěvníků by zkrátka v zoo nejraději přespali. Ostatně právě tato revoluční myšlenka se během dvou let stane ve Zlíně realitou. Přímo v areálu obklopeném slony či hrochy vznikne stanový kemp v safari stylu. Už teď se do něj hlásí první nocležníci.

Tagy:
návštěva Zlín zoologická zahrada Morava Česko Zoologická zahrada Zlín Michaela Doležalová