Plná ústa Green Dealu a mák dovážíme z Austrálie, říká expert. Ten český míří do Ruska

Český mák ve velkém putuje i do Ruska.

Mák dovážíme i z Austrálie, ten český přitom končí v Rusku

V pěstování modrého máku patří Česko k absolutní světové špičce. Zhruba 85 procent této komodity jde na vývoz, mimo jiné také stále do Ruska. Pěstitele, kteří tam vyvážejí, za to kritizuje Svaz obchodu. Kvůli válce na Ukrajině jim vzkazuje, že si za mák berou krvavé peníze. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ujistil, že jde o soukromé aktivity pěstitelů, nikoliv státu.

Česko jako maková velmoc. V roce 2021 tady zemědělci oseli více než 40 tisíc hektarů, loni o 14 tisíc hektarů méně. Pěstitelé letos očekávají, že se výměra zvýší. „Signálem je, že se výkupní ceny po sklizni snižují, takže se očekává, že plocha máku mírně poroste,“ řekl CNN Prima NEWS zemědělec z Vysočiny.

ČTĚTE TAKÉ: Český trh se plní moukou z Ukrajiny. Je výrazně levnější, zemědělci žádají omezení

V minulosti mířila zhruba třetina českého máku na Ukrajinu, ale také do Běloruska a Ruska. Po začátku konfliktu právě na Ukrajině obchodní vztahy s Ruskem sice mírně ochladly, přesto tam český mák nadále ve velkém putuje.

Ministr zemědělství však ujistil, že to není pod záštitou státu. „Žádným způsobem finančně nepodporujeme ruský režim a jde o obchodní vztahy českých pěstitelů,“ uvedl Výborný pro CNN Prima NEWS.

Kdyby Česká republika zemědělce omezila nebo jim vývoz do Ruska zakázala, víc než Moskvu by prý postihla pěstitele samotné. Mnohem důležitější podle něj je, že se podařilo na evropské úrovni uvalit clo na ruské obilí mířící do EU.

„Pokud by do Evropy směřovalo ruské obilí, tak je to zbraň, která je namířena režimem Vladimira Putina proti Evropě,“ sdělil Výborný. Zdůraznil, že na prosazení cel na ruské obilí, čímž se prý v podstatě stalo neprodejným, se významnou měrou podílela Česká republika.

Krvavé peníze, míní Prouza

Prezidentovi Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáši Prouzovi se přístup pěstitelů nelíbí. „Je smutné, že někteří lidé jsou ochotni brát peníze bez ohledu na to, že jsou krvavé. Dělat byznys za každou cenu a ignorovat základní morální hodnoty je cesta do pekel,“ uvedl.

Protože většina českého máku míří na export, pro vlastní potřebu ho musíme naopak dovážet, a to nejčastěji ze Slovenska nebo Maďarska. Před dvěma lety do Česka dorazilo 2,5 tisíce tun technického máku z Číny a podle expertů se k nám dováží i z Austrálie. „Všichni mají plná ústa Green Dealu, a pak dovážíme mák z Austrálie a Číny,“ řekl pro CNN Prima NEWS prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Technický mák se pěstuje primárně pro farmacii, v minulosti ovšem potravinářská inspekce odhalila případy, kdy ho prodejce označil jako potravinářský. Podle spolku, který zastupuje pěstitele, pak často dochází k tomu, že se oba druhy smíchávají dohromady, což může spotřebitel jen stěží poznat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Protest zemědělců v Jablonci skončil fiaskem. Místo desítek traktorů přijelo jen 12 strojů

Tagy:
peníze Evropa zemědělství Ukrajina mák KDU-ČSL Tomáš Prouza vývoz export Česko Rusko Marek Výborný Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky obilniny Ministerstvo zemědělství České republiky