Krypto Magazín: Těžit kryptoměny můžete i na mobilu, říká šéf těžařské společnosti

Petr Beneš byl hostem pořadu Krypto Magazín.

KRYPTO MAGAZÍN: 27. 10. 2021

V dalším díle pořadu Krypto Magazín osvětlil Petr Beneš z firmy Cryptology principy kryptoměnové těžby. Jeho společnost se zabývá odbavováním kryptoměn ve velkých datacentrech, do čehož zapojuje i klienty.

Kryptoměnová těžba je pro řadu lidí stále velmi abstraktní pojem. V novém díle pořadu Krypto Magazín ji přišel vysvětlit Petr Beneš ze společnosti Cryptology, která klientům nabízí možnost z nákladné těžby profitovat. „Těžba představuje digitální svět podobný bankovním účtům. Těžařské stroje v tomto případě počítají šifru mezi transakcemi dvou účtů,“ vysvětlil Beneš.

Všechny informace o provedených transakcích se v případě bitcoinu zapisují do velké digitální účetní knihy zvané blockchain. „Představte si dokument transakcí, který obsahuje kdo, s kým, kde, kdy a proč,“ popsal spoluzakladatel firmy Cryptology.

Na čem člověk může těžit?

Zatímco profesionálové těží kryptoměny na speciálních strojích, které obsahují výkonné grafické čipy, nadšenci dnes mohou těžit prakticky na jakémkoli výkonném zařízení. „Teoreticky to jde i na PlayStationu, mobilu nebo externí grafické kartě. My máme počítače, které obsahují šest až dvanáct karet. Takto provozujeme stroje ve větším množství,“ uvedl Beneš v pořadu Krypto Magazín.

Když ale člověk myslí těžbu opravdu vážně, musí se připravit na zvýšené náklady. „Vstupní investice je velmi značná. Buď máte jednoúčelové stroje určené na jednu měnu, to jsou pak statisíce, nebo máte grafické karty určené pro hraní her, tam se pohybujeme v desítkách tisíc korun,“ řekl vedoucí společnosti Cryptology.

Pro ty, kteří se nechtějí zatěžovat konstrukcí vlastního stroje, zajišťuje Benešova firma kompletní servis. „Můžeme vám stroj složit a zařadit ho do naší farmy. Od toho ale ustupujeme, člověk k nám teď vstoupí tím způsobem, že nám půjčí peníze. My za ně nakoupíme stroj, tím zvýšíme výkon celé farmy a klientovi vracíme peníze i s úrokem,“ uzavřel expert na kryptoměnovou těžbu.

Tagy:
časopis těžba Bitcoin kryptoměna kryptoměny Krypto Magazín Petr Beneš Cryptology PlayStation