Kubáček: Atentát v USA změní české politické beránky ve vlky. Valeš zmínil „fascinaci Trumpem“

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Donald Trump je po střelbě blíže k tomu stát se znovu prezidentem, míní expert

Atentát na Donalda Trumpa prezidentskému kandidátovi vyhraje volby – a čeští politici již řeší, co to bude znamenat pro další fungování NATO. Shodli se na tom politologové Jan Kubáček a Lukáš Valeš. Podle Kubáčka incident v USA ovlivní i tuzemské představitele a některým „skončí beránčí období a začne vlčí“. Valeš popsal, jaký signál dal Trump Evropě svým výběrem senátora J. D. Vanceho pro post viceprezidenta, a zmínil, že hrozí obchodní válka mezi USA a EU.

„Tuzemští politici vyhodnotili, že Trump díky sobotnímu atentátu vyhraje. Měl obrovské štěstí, že přežil, což mu dodá aureolu mučedníka a někoho, koho chrání síly prozřetelnosti. V mnohých případech jde až o ‚ikonografii‘,“ zhodnotil Kubáček dopady víkendové události.

K TÉMATU: Trump je připraven zprostředkovat mír na Ukrajině, píše Orbán. Varuje, že se válka vyostří

Nejen čeští představitelé podle něj již nyní řeší, co výhra Trumpa bude znamenat pro NATO. „Propisuje se to i do komunikace nejrůznějších politiků. Přeci jen jde o druhý atentát za krátkou dobu,“ uvedl s odkazem na květnové postřelení slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD).

Politolog nevyloučil, že střelba na republikánského favorita může vyhrotit situaci nejen v našem prostředí. „Někteří čeští politici vnímají, že začíná trumpovské období 2.0, takže od atentátu zůstanou u ostřejšího stylu. Nebudou se držet slabých slov, naopak budou vyhledávat silné fráze. Mohou využít i kartu Trumpa,“ myslí si Kubáček.

„Pro některé politiky končí období beránčí a začíná vlčí. Jejich příznivci na to budou slyšet. Ukazuje se totiž, že doba je vyhraněná, což přihrává hlasy extremistickým stranám,“ přiblížil odborník pro CNN Prima NEWS.

Tímto stylem se už na české politické scéně vyjádřili třeba předseda SPD Tomio Okamura či europoslanec za Přísahu a Motoristy Filip Turek. „‚Liberální’ dobytci naštěstí opět neuspěli v jejich odporné představě demokracie. Dehonestační kampaně a atentáty jsou novodobé praktiky zelených Khmérů,“ napsal na sociální síť X Turek. Okamura pro změnu uvedl, že atentát na Trumpa je „ovoce nenávistných kampaní pseudoliberálů“.

Podobně reagovali i na sousedním Slovensku, konkrétně premiér Robert Fico a jeho místopředseda ve straně Směr-SD Ľuboš Blaha. Ten na sociální síti Telegram napsal, že „atentát je důkaz, že progresivismus je terorismus“. Fico zase ve svém příspěvku zaútočil na média. Střelbu podle něj mají na svědomí Trumpovi političtí oponenti, kteří prý poštvali veřejnost.

Scenár ako cez kopirák. Keby útočník na D. Trumpa vedel po slovensky, stačilo by mu prečítať denník N, Sme alebo...

Posted by Robert Fico on Saturday, July 13, 2024

Politolog a vysokoškolský pedagog Roman Joch v rozhovoru pro CNN Prima NEWS varoval, že taková rétorika může být mimořádně nebezpečná, a to obzvláště, když ji šíří premiér nějaké země. „Dlouhodobě to může otrávit společnost,“ komentoval Joch.

Valeš: Hrozí obchodní válka mezi USA a EU

Valeš uvedl, že tuzemští státníci začínají kalkulovat s výhrou republikána. „Dopadne to nejen na českou scénu, jelikož atentát o jeho výhře rozhodl. Trump navíc svou volbou senátora za Ohio J. D. Vanceho pro post viceprezidenta vyslal – slovy premiéra Petra Fialy (ODS) – jasný signál Evropě. Americká administrativa totiž nejspíše razantně změní přístup k pomoci Ukrajině,“ podotkl.

Bezvýhradná podpora napadené země se tak může napříč evropskými státy v tomto světle měnit. „Potenciálně dokonce hrozí obchodní válka mezi USA a EU. Spojené státy budou tlačit na Evropu, abychom sdíleli vyhraněnější protičínský postoj, což si ale vzhledem k otázce dovozu nemůžeme zcela dovolit,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Podle Valeše panuje mezi částí evropských státníků „fascinace Trumpem“. „Současně kritizují maďarského premiéra Viktora Orbána, jenže ten je Trumpův blízký spolupracovník. Z toho důvodu budou členové frakce Patrioti pro Evropu na koni. V poslední době jsme zaznamenali dvakrát útok na politika, který vystupuje proti progresivistickým hlasům,“ zmínil politolog.

Konzervativní strany to tak svému názorovému protiproudu budou podle experta připomínat a vracet. „Potvrzuje to i vzestup pravicových uskupení v červnových eurovolbách. V případě výhry Trumpa dojde k obratu, který tento trend celosvětově potvrdí a přinese změny,“ dodal Valeš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump je génius okamžiku. Experti popsali dva nové symboly, které reakcí po střelbě získal

Tagy: