Kubek: Očkování jsme prošvihli, vláda předvedla druhé proflákané léto za sebou

Jaké změny opatření navrhují odborníci?

Očkování ve stávající vlně epidemie nic nezmění. Správnou dobu jsme prošvihli a proflákali stejně jako loni. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek. Dodal, že současná podzimní vlna bude mít přinejlepším poloviční intenzitu té loňské.

Podle Kubka musí koronavirus milovat volby. „V loňském roce v počátku podzimní vlny, která skončila katastrofou, byly volby, letos zase volby. Politici nepochopili, že volební kampaň skončila a je čas začít pracovat. Virus je mezi námi, šíří se nekontrolovatelně a je připravený zabíjet,“ varoval šéf České lékařské komory.

Podle Kubka stávající vládní opatření nevzbuzují důvěru, že epidemii zastaví. „Bylo by dobré, kdybychom si uložili závazek, že budeme dělat něco navíc – přestaneme chodit na místa, na která chodit nemusíme, budeme striktně dodržovat zakrytí nosu a úst. Kdo má nárok, ať se nechá přeočkovat a naočkovat,“ apeloval lékař.

Léto jsme proflákali

„Očkování ve stávající vlně nic nezmění. Prošvihli jsme léto stejně, jako jsme ho v loňském roce proflákali pod hesly, že jsme best in covid. Podcenili jsme očkování, 57 procent očkovaných je zoufale málo,“ pokračoval Kubek.

„Myslím, že je bláhové si myslet, že vláda může epidemii kontrolovat. Podívejme se na středoevropský prostor. Ke konci září je stejná exponenciální křivka v Maďarsku, Polsku, Slovensku a dokonce i Rakousku a Německu, které jsou vzorkem toho, jak by se vláda měla chovat. Myslím, že epidemie vůbec nesouvisí s vládou, ale biologií viru,“ reagoval biochemik Zdeněk Hostomský.

Ve vysílání CNN Prima NEWS také padla otázka, jak se situace bude vyvíjet do Vánoc. Z Kubka podle jeho slov optimismus vyprchává. „To, že máme 10 tisíc nakažených, se dalo čekat. Doufal jsem, že z 10 tisíc nakažených denně nenarostou čísla tak, abychom měli 10 tisíc pacientů v nemocnicích a z toho dva tisíce na JIP. Vypadá to, že současná podzimní vlna bude přinejlepším mít poloviční intenzitu té loňské. I to české zdravotnictví ochromí,“ předpověděl Kubek.

Tagy: