Kulidakis: Schůzka u Pavla byla past. ANO tam huplo samo, rochní se v bahýnku, míní Schmarcz

Komentátoři Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Kulidakis a Schmarcz o postoji ANO k jednání na Hradě

Schůzka opozice a vlády u prezidenta Petra Pavla byla nastražená past na hnutí ANO, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis, podle nějž opoziční subjekt jedná správně. Podle komentátora Martina Schmarcze však ANO do této politické pasti „hupslo samo a ještě se v tom bahýnku rochní“. Hnutí se prý vydalo do boje proti populárnímu prezidentovi namísto střetu s nepopulární vládou.

Odmítavý postoj opozičního hnutí ke schůzce na Hradě vítá Kulidakis jako dobrý krok. „Vláda totiž hledá spoluviníky své reformy, kterou podle průzkumu odmítají tři čtvrtiny lidí. Navíc nejde o reformu, ale o parametrické změny,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Penzijní reforma? Pavlův zbytečný šprajc, debata je ve slepé uličce, říká komentátor Korecký

Komentátor se také podivil nad „záměrným zkreslením situace a neslýchaným vytahováním interních zápisů, které neodsouhlasí všechny strany“. „Je logické, že se opozice na Hrad nevydá. SPD může být rádo, že ani nebylo přizváno. Celé to totiž bylo špatně, jelikož prezident pozval pouze zástupce jedné vládní strany, a to ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), a jednu opoziční stranu,“ podotkl Kulidakis.

„Když se ANO nechtělo účastnit jednání, bylo to zástupcům opozice vyčítáno, ale když se schůzky účastnilo, bylo jim zase vyčítáno, že nedělá to, co chce protistrana. Šlo o politickou past,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Schmarcz však namítl, že ANO do této pasti „hupslo samo a ještě se v tom bahýnku rochní“. Přístup hnutí vnímá jako „pokleslou frašku“, které nerozumí. „Pokud si chtěli stát konstantně za tím, že s reformou nesouhlasí, neměli prosit prezidenta o schůzku s kabinetem Petra Fialy (ODS) ani se poté ohrazovat proti tomu, co mělo zaznít,“ řekl.

Spor tak podle něj přerostl v boj s prezidentem. „Už nejde o souboj opozice s nepopulární vládou, ale o střet s oblíbeným prezidentem. Něco takového si nikdo od revoluce nedovolil. Celá záležitost již není o důchodové reformě, ale v případě ANO o ztrátě elementární důvěryhodnosti ohledně jakéhokoliv dalšího vyjednávání,“ zdůraznil komentátor.

Podle Kulidakise je „slovíčkaření o výsledcích jednání“ zbytečné. „Vláda chce zatěžovat budoucí důchodce, takže může dopadnout jako kabinet Petra Nečase (ODS), jehož změny rušili mimo jiné spolu v další vládě s ANO a ČSSD právě lidovci. Vzhledem k tomu, že nyní dělají pravý opak, je to absurdní,“ dodal komentátor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: TOP 09 má tristní preference. Je to jen trénink, soustředíme se na volby, řekla Pekarová

Tagy: