Kuřecí prudce zdražuje, bude se více dovážet. Chovatele drtí vysoké ceny energií

Rozmrazovat maso na prkénku je nehygienické

Kuřecí maso

Cena kuřecího masa výrazně roste, třeba prsní řízky meziročně zdražily o šedesát procent. Část chovatelů chce navíc svou produkci omezit – stěžují si na nízké výkupní ceny a vysoké náklady. Obchody proto budou muset dovážet více drůbeže ze zahraničí.

Vykrmit chov kuřat bude letos pro pana Vlastislava Klašku výrazně dražší. „Ceny energií jsou v silové elektrice pětinásobné. Jestliže jsou kuřata jednodenní, tak se haly musí vytápět na 32 až 34 stupňů,“ přibližuje.

Kvůli vysokým cenám energií musí firma do konce roku snížit chov o 30 procent, od začátku příštího roku o 60 procent a ve hře je také to, že bude muset chov uzavřít úplně. „Je to ztráta přes 10 milionů za rok, a to se prostě dělat nedá,“ zoufá si Klaška.

Chovatelé jsou zoufalí

Drůbežářské unii už minimálně deset procent zemědělců potvrdilo, že chce svoje chovy omezit. I proto, že oni sami za vysoké ceny v obchodech prý nemůžou. „Je vidět, že chovatelé tu cenu navyšují nejméně, pak porážky a pak samozřejmě řetězce,“ uvedla v prohlášení.

Obchody se ale brání. „Vysoké ceny trápí celou Evropu, ale jenom ti čeští s tím mají problém, západoevropští hodně investovali, aby byly chovy mnohem úspornější,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Supermarkety už teď hlásí, že budou muset ještě více dovážet levnější drůbeží maso ze zahraničí. Čeští chovatelé se ale obávají toho, že to bude na úkor kvality. Téměř dva tisíce kilogramů masa nakaženého salmonelou odhalili veterináři v roce 2019 v mase z Polska. V říjnu letošního roku pak polští chovatelé dávali nevědomky do krmení technický olej.

Maso, u kterého je problém s kvalitou, české supermarkety vyřazují z prodeje, tvrdí Prouza. Chovatelé i jatka už teď varují, že další vlna zdražení o desítky procent přijde po novém roce.

Tagy: