Kuriózní úrazy. Také jste doma zkoušeli nahradit posilovnu? Tak pozor na chybičky

Posilování v domácích podmínkách vám může připravit nejedno překvapení. (foto: facebook.com/amazingwg)

Pozor při snaze nahradit doma posilovnu

Ti kteří se kvůli zavřeným posilovnám a fitness centrům odmítají vzdát své pravidelné dávky pohybu, zkoušejí doma vymyslet nejrůznější náhražky. Pokud i vás něco takového napadlo a nedopadlo to úplně podle představ, nebojte se. Nejste v tom sami. Podívejte se, co všechno se dá doma takovým cvičením „vylepšit“.

Rozbitá žárovka činkami, pár modřin od úderu špatně upevněné posilovací gumy, ale i rozlomená křesla či vytržené dveře a díry ve zdech. Některé byty asi budou po kutilských přeměnách na fitness centra potřebovat rekonstrukci. Ostatně, vezmete-li ji svépomocí, je to také druh fyzické aktivity.

Ti, kteří s leností bojují, se pak alespoň nedostávají jako „čárka“ do statistik, jako je ta, jež zkoumala dopad pandemie covidu na fyzické i duševní zdraví Čechů. Ukázalo se, že více tloustnou, kouří a propadají depresi. Vyplývá to z listopadového průzkumu on-line životního pojištění Mutumutu, který uskutečnila agentura EMA Data mezi 500 respondenty.

Češi prý v karanténě přibrali průměrně 6,5 kilogramů

Podle průzkumu se Češi v celostátní karanténě výrazně méně hýbou a více vyplňují čas jídlem, mnohdy nezdravým. To má za následek tloustnutí. Průměrně Češi za posledních sedm měsíců přibrali 6,5 kilogramů.

„Současná situace má na naši celkovou kondici neblahé dopady. Zvýšení tělesné hmotnosti v našem průzkumu přiznala třetina lidí. A nejde o jednotky gramů. Na 30 procent lidí přibralo pět kilo, 13 procent dokonce deset kilo. COVID-19 má přitom, jak známo, mnohem horší průběh u lidí s výraznou nadváhou či obezitou,“ uvedl šéf pojišťovací společnosti Jindřich Lenz.

Nejvíce přibírali mladí lidé do 25 let, kteří zároveň v průzkumu nejčastěji uváděli, že přestali v karanténě cvičit. Negativní důsledek uzavření sportovišť a posiloven se tak projevil naplno. Domácí cvičení provozují podle průzkumu lidé jen omezeně.

„Na 36 procent lidí v karanténě přestalo cvičit a sportovat, případně pohyb výrazně omezilo. Vedle mladých jsou další skupinou, která se téměř přestala hýbat, lidé nad 55 let, mezi nimiž je covidem nejohroženějších lidí asi nejvíce. Kromě zavřených tělocvičen, bazénů a fitness center teď omezuje možnosti sportování i studené počasí,“ dodal Lenz.

Pozor i na více vykouřených cigaret

K omezení pohybu se přidává další rizikový faktor, kouření. Téměř polovina kuřáků (44 procent) přiznává, že začala v posledních měsících více kouřit, pět procent lidí dokonce kouřit začalo, i když už v minulosti dlouhodobě nekouřili nebo nekouřili nikdy. „Dobrá zpráva je, že druhá polovina kuřáků uvádí, že svůj zlozvyk omezila. Méně kouří především generace nad 55 let. Nejvíce naopak zvýšili přísun cigaret lidé do 35 let,“ uvedl jednatel EMA Data Jiří Paták.

Náporu čelí v karanténě podle průzkumu i duševní zdraví Čechů. Lidé propadají negativním pocitům a náladám, které mohou přejít v depresi či úzkostnou poruchu. Přibližně třetině lidí se v období pandemie psychika částečně zhoršila, každý desátý uvedl výrazné zhoršení. Naproti tomu zlepšení psychiky subjektivně pocítily jednotky procent lidí v populaci.

Podle psychologa Jiřího Brančíka, který působí jako primář psychologického oddělení ve Vojenské nemocnici v Brně, není překvapivé, že s koronavirovou krizí se psychický stav lidí zhoršuje. „Spousta lidí se dostává do situací, které dokážou stěží sami vyřešit. Současná krize tak pro ně může být spouštěčem úzkostných stavů. Nejrizikovější skupinou jsou ale ti, kteří už měli v minulosti k depresím sklon. Mezi příznaky deprese patří ztráta zájmů, nechuť k jakékoliv činnosti,“ uvedl.

Snad vám tedy alespoň toto video zvedlo náladu.

Tagy: