Kvalitní ochrana na školách je nerealizovatelná, řekl Zima. Pozůstalým kondoloval v slzách

Dosáhnout bezpečnostní ochrany na úrovni například letišť je na vysokých školách vzhledem k množství jejich návštěvníků nerealizovatelné, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Rodinám a blízkým obětí tragické střelby z Filozofické fakulty UK kondoloval zlomeným hlasem na pokraji slz.

„Chtěl bych vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast nad ztrátou blízkých rodinám a přátelům studentů, kteří zemřeli. Také bych chtěl poděkovat policii, zdravotníkům, lékařům a integrovanému záchrannému systému,“ řekl bývalý rektor vysoké školy, na které došlo k bezprecedentní tragédii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policista mi skočil na kapotu a křičel, ať utečeme, vylíčila svědkyně detaily střelby v Praze

Předejít podobným tragédiím a zajistit přísnou bezpečnost univerzit podle Zimy není snadné. „Bezpečnostní opatření selhávají, kdyby neselhávala, nebyly by střelby na amerických školách. Vysoké školy jsou otevřené prostory, kam vstupují denně tisíce lidí. Třeba Univerzita Karlova má skoro 50 tisíc studentů. Nemyslím, že je realizovatelné v pohybu tolika studentů zvládnout kvalitní bezpečnostní ochranu, jako je třeba na letišti,“ zhodnotil situaci.

Kapacita univerzit a technická omezení jsou podle něj hlavními kameny úrazu. „Kolik rámů bude potřeba, aby jimi za pár minut mohlo projít třeba 350 lidí? Na pražském letišti, kde jsou profesionálové, je rámů šest a fronta sto lidí prochází hodinu,“ zpochybnil některé návrhy na zvýšení bezpečnosti. „Je otázka na bezpečnostní experty, jak to řešit. Jak identifikovat někoho, kdo nese podezřelý předmět a jak proškolit lidi, aby to splnilo účel. Nejenom abychom si odškrtli, že máme rámy,“ doplnil.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

K TÉMATU: Rány, křik, zmatek. Exministr Zaorálek popsal, jak utíkal z fakulty s rukama nad hlavou

Tagy: