Kvóty na prodej českých potravin jsou problém. Česko by mohlo dostat pokutu od EU

Ilustrační foto

Přijdeme o oblíbené potraviny?

Evropská komise hodlá podrobně prozkoumat povinné kvóty na prodej českých potravin, pokud návrh zákona v současnosti schvalovaný Parlamentem vstoupí v platnost. Novinářům to ve čtvrtek řekla mluvčí exekutivy Evropské unie, podle níž norma nesmí být v rozporu s pravidly volného pohybu zboží ani diskriminovat žádné výrobce. Pokud by zákon začal platit a porušoval unijní normy, Česku by hrozila žaloba a vysoké pokuty.

Podle návrhu novely zákona o potravinách, která ve středu prošla Poslaneckou sněmovnou, by od příštího roku prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely u některých druhů potravin prodávat minimálně 55 procent českých produktů. O normě nyní bude jednat Senát, který se podle zástupců nejsilnějších klubů chystá kvóty patrně odmítnout.

„V tomto případě, který se týká nabídky potravin, je zcela zásadní zachovat volný pohyb potravinářských produktů v rámci jednotného trhu,“ prohlásila ve čtvrtek mluvčí Evropské komise. Brusel podle ní sleduje vývoj kolem české novely, podrobně analyzovat ji však bude až v případě, že vstoupí v platnost. Mluvčí nicméně podotkla, že kdykoli nějaká země zavádí nějaké regulace prodeje, musí zajistit, aby byla „nutná, vyvážená a nikoho nediskriminovala“.

Některé země považují návrh za diskriminační

Za diskriminaci svých výrobců již nyní považují český návrh zástupci osmi unijních zemí včetně Německa, Francie či Polska, kteří podle Hospodářských novin Prahu před zavedením kvót varovali. Jejich zástupci mohou Česko zažalovat u Soudního dvora Evropské unie.

Pokud zákon vstoupí v platnost a EK po jeho analýze dospěje k závěru, že kvóty porušují unijní smlouvy, může vyzvat Česko k nápravě. V případě, že situaci nevyřeší dohodou, může se rovněž obrátit na soud. Pokud unijní justice žalobu uzná, může být Česku vyměřena pokuta za každý den, kdy bude jeho norma porušovat právní předpisy EU.

Tagy:
jídlo potraviny zboží Evropská unie Evropská komise Brusel parlament kvóty maloobchod Česko volný pohyb zboží kvóty na potraviny potravinové kvóty Soudní dvůr Evropské unie Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Senát Parlamentu ČR kvóta