Melouny, lilky, koňské maso. Poslanci nařídili povinné kvóty na české potraviny

Nakupování

Jak se promění sortiment?

Obchody budou zřejmě muset povinně prodávat české potraviny. Příští rok půjde o 55 procent, v roce 2027 bude muset být na pultech až 73 procent tuzemských potravin. Ve středu o tom rozhodli poslanci, když schválili pozměňovací návrh Radima Fialy z SPD.

Poslancům SPD se podařilo protlačit kontroverzní kvóty až napodruhé. Během prvního hlasování pozměňovací návrh nezískal dostatečnou podporu, hlasování ale bylo zpochybněno a na na druhý pokus už kvóty prošly.

Ruku pro ně zvedli poslanci vládních ANO a ČSSD, SPD a komunisté a také Václav Klaus ml. Proti byli Piráti, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Pozměňovacích návrh k novele zákona o potravinách obsahuje výčet potravin, kterých se bude nařízení týkat. Kromě potravin, jako jsou hrách, čočka nebo brambory, se ale v seznamu nacházejí i exotičtější položky.

Na pultech českých obchodů by tak měly být především české melouny, rybí játra nebo třeba lilky. „Objevují se tam věci, které tady nelze v takovém množství produkovat,“ zlobil se pirátský poslanec Radek Holomčík.

Zdraží potraviny, varují ekonomové

V prodejnách o rozloze větší než 400 metrů čtverečních by se tak mělo od příštího roku prodávat minimálně 55 procent potravin z české produkce. Každý další rok by poměr rostl o tři procentní body a v roce 2027 by se jednalo až o 73 procent.

Odborníci a ekonomové varují, že takové nařízení způsobí zdražení potravin a nahraje největším tuzemským hráčům.

Novela zákona o potravinách řeší také dvojí kvalitu potravin. Za prodej horších výrobků bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Pokuty ale budou v případech, že půjde o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti výrobků. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

Návrh ještě musí schválit Senát. Podle složení horní komory a hlasování ve Sněmovně se dá předpokládat, že novelu vrátí zpět poslancům.

Tagy:
jídlo zemědělství české potraviny ODS Sněmovna ČSSD poslanci KDU-ČSL Česká pirátská strana SPD Miroslav Toman ANO 2011 Radim Fiala kvóty na potraviny Svoboda a přímá demokracie kvóta Václav Klaus mladší