Kvůli koronaviru chybí pečovatelky. Trpí nemocní i jejich rodiny, které nestíhají

Pečovatelka

Nákaza koronavirem se nevyhýbá ani terénním pečovatelkám

Nákaza koronavirem se nevyhýbá ani terénním pečovatelkám, které se starají o seniory v jejich domácím prostředí. Vzhledem k vysokému počtu zaměstnanců v karanténě nebo v izolaci teď pečovatelské služby musejí výrazně omezovat své služby. A to tvrdě dopadá jak na seniory, tak na jejich rodiny.

Pečovatelka Ludmila Vurstová se stará o 89letou Terezii Friščákovou každý den od osmi ráno do půl třetí odpoledne. Běžně by ji po poledni střídala další asistentka, která by zůstala do sedmi do večera. Teď ale nemá kdo přijít, kvůli covidu je část pečovatelek mimo hru.

„Momentálně máme 10 z 30 asistentek s potvrzenou nemocí,“ uvedla ředitelka terénní pečovatelské služby v Liberci Eva Štanclová. „Každá asistentka teď dělá mnohem víc hodin, zastupujeme my, zastupuje vedení,“ doplnila Vurstová.

Terezie Friščáková má přitom Alzheimerovu chorobu a péči potřebuje 24 hodin denně, po zbylou dobu se o ni musí starat její dcera. Ta byla dosud zvyklá být mamince k ruce přes noc, teď musí pokrýt i část dne. „V podstatě spím jen dvě hodiny v kuse, protože jí je jedno, jestli je den, nebo noc. Do toho mám firmu, takže se pokouším nějak pracovat,“ popsala Eva Rozkovcová.

Sama přiznává, že tahle situace dlouhodobě udržitelná není. „Ta péče neuvěřitelně vysiluje, ani ne tak fyzicky, ale hlavně psychicky. Pryč ji dávat nechci, to nepřipadá v úvahu. Myslím, že by to pro ni byla neuvěřitelná zrada,“ dodala Rozkovcová.

V kartotéce zmíněné pečovatelské služby je 70 klientů a ve více než polovině případů se musela péče výrazně omezit a předat rodinným příslušníkům. Jak dlouho tento výjimečný stav potrvá, zatím nikdo netuší.

Tagy: