Kvůli rekonstrukci neteče v brněnském paneláku voda. Na záchod musí lidé v mrazu ven

Obyvatelé brněnského paneláku musí kvůli rekonstrukci chodit na záchod do kontejneru před domem

Prekérní problém řeší v těchto dnech někteří obyvatelé Brna. V několika panelácích totiž začala rekonstrukce koupelen a stoupaček. Nájemníci, kteří si nenašli náhradní ubytování, tak musejí své potřeby řešit v provizorních prostorách. Radnice jim nechala před dům přistavit stavební buňku s toaletou a sprchami. Ale v těchto mrazivých dnech to asi musí být dobrodružství.

Na výměnu stoupaček a rekonstrukci bytového jádra v každém ze 24 bytů věžáku v brněnské Bieblově ulici mají dělníci 19 dnů. V té době neteče z kohoutku voda a nejde spláchnout ani záchod. Radnice městské části Brno-sever proto nabídla obyvatelům náhradní ubytování, připomínalo prý ale holobyty bez nábytku.

Třeba paní Božena Tomečková si proto raději našla bydlení sama a domů si chodí vyzvednout jen poštu. „Já jsem se o tom jen tak mimochodem dozvěděla, nikdo mě nenavštívil, aby mi řekl co a jak,“ popsala.

Že by nájemníci nebyli informováni, ale odmítá místostarosta části Brno-Sever David Aleš (nestr.). „My jsme všechny nájemníky navštívili, byl to bytový technik a paní ze stavebního dozoru. Všem nájemníkům byly předem dány do schránek informace o tom, jak to bude probíhat.“

Nájemníci, kteří v budově zůstali, mají nyní k dispozici před domem vyhřívaný stavební kontejner přebudovaný na společnou koupelnu a toaletu. V době přítomnosti štábu CNN Prima NEWS ale improvizované sociální zařízení nikdo nevyužil. „To nepřipadá v úvahu, já myslím, že tam nechodí nikdo. V tom mrazu budete někam chodit? To ne,“ řekla se smíchem na rtech starší obyvatelka domu.

Někteří nájemníci nad chováním radnice kroutí hlavou. V době pandemie koronaviru si nedokážou představit, že by se postupně prostřídali na jednom místě. S tím ale nesouhlasí hygienici. „Nepředpokládám, že někdo chodí na záchod nebo se sprchovat ve skupinách. Tam jde jednotlivec, tudíž riziko není žádné,“ argumentuje vedoucí odboru KHS Jihomoravského kraje Miroslav Staněk.

„Dezinfikujeme to docela pravidelně, někdy třeba i častěji. Nějaký úklid probíhá minimálně jednou týdně,“ přidává se zástupce stavební firmy. Plánovaná rekonstrukce v panelácích v Bieblově ulici začala loni v září a skončit by měla na podzim, kdy by měla zároveň zmizet i provizorní buňka suplující koupelnu.

Tagy: