Divoká zvěř má v hlavě chaos a množí se. Mláďata jen těžko přežijí zimu, jak jim pomoci?

Ochránci zvířat apelují na lidi, aby nezahraňovali malé zajíčky

Příroda je zmatená kvůli počasí

Ochránci přírody jsou ve střehu. Kvůli nezvykle teplému počasí se v nevhodné sezoně rodí mláďata, která budou mít problém přežít zimu. Do zvířecích záchranných stanic lidé nosí nezvykle velké množství malých ježků, ale i mláďata zpěvných ptáků a některých savců.

Záchranné stanice se v současné době plní ježčími mláďaty, což je naprosto neobvyklé. U ježka platí, že má největší šanci přežít zimu, pokud váží alespoň 400g. Ochránci přírody v Pateříně se ale v posledních letech starají o stále větší počet výrazně menších mláďat. Malým ježkům přitom může pomoct každý z nás.

ČTĚTE TAKÉ: Agresivní sršeň, která napadá lidi, se poprvé objevila v Česku. Zaznamenali ji v Plzni

„Vložit je do krabice vystlané slámou nebo senem, dát jim k dispozici kočičí granule nebo kočičí kapsičky a misku s vodou. Oni se do sena schovají a jsou schopní takto zimu přežít,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ochránkyně přírody Alice Šimšová.

V záchranné stanici se v poslední době objevují i malí zajíčci, kteří prý ve volné přírodě prakticky nemají šanci na přežití. „Malý zajíček už teďka moc velikou šanci na přežití v přírodě nemá. Máme totiž posekaná pole, špatně se schovává a je příhodnou potravou pro škodnou,“ uvedl vedoucí záchranné stanice pro handicapovaná zvířata v Pateříně Ondřej Csik.

V této době už by měli letošní zajíci vážit alespoň 1,5 kilogramu. Na jaře ochránci zvířat nabádají veřejnost, aby malé zajíčky nechala v přírodě. Teď na podzim a hlavně s příchodem prvních mrazivých nocí se ale situace mění. Lidé by měli malým divokým zvířatům pomoci.

Na vině velkého množství mláďat je nezvykle teplý konec léta. „Zvěř má v hlavě po nedávném oteplení guláš a množí se, kdy by neměla,“ dodal Csik. Zmatená ale nejsou jen zvířata. Před několika dny redakce CNN Prima NEWS informovala o jabloních, na kterých se mezi dozrávajícími jablky objevilo množství květů.

Tagy: