Tajemství královniných šatů: Proč nosí tak zářivé barvy a čím dává signály své ochrance?

  • Téma: Móda
  • Ester Elizabeth Singerová
  • Kristina Kratochvílová
  • 16. července 2022 19:59

Britská královna Alžběta II. je svými pestrobarevnými kostýmky proslulá. Její styl se za dobu sedmdesátileté vlády nijak zásadně neproměnil, zato se stal symbolem stability a tradice. Britové si své královny cení právě i díky její konzistentnosti, píše web americké CNN.

Zářivá barva šatů, které královna už dlouhá desetiletí nosí, má důležitější důvod, než by se mohlo zdát. Podle odborníků musí mezi lidmi vyčnívat ve žlutých, fuchsiových nebo vínových kostýmcích, aby se svou výškou nezapadla v davu.

Podle Sali Hughesové, autorky knihy Naše duhová královna by si proto Alžběta II. nikdy nevzala například zelenou na travnaté plochy nebo tmavou do tlumeného prostředí. „Musí vynikat, aby lidé mohli říct: ,Viděl jsem královnu,‘“ potvrdila v dokumentu z roku 2016 i hraběnka z Wessexu a manželka prince Edwarda Sophie.

Respekt k poddaným

Alžbětina záliba v pestrobarevném oblečení tak je svým způsobem výrazem respektu k poddaným, kteří si udělají čas, aby ji jen zahlédli, píše CNN. Významnou pozici v zástupu královských zaměstnanců tak mají její osobní stylisté. Za dobu své vlády věřila jen hrstce z nich – především britští návrháři Norman Hartnell, Hardy Amies, Stewart Parvin a Angela Kellyová pomohli vyvinout a upravit její styl, aby se vyhnuli krátkodobým trendům, které mohou rychle pominout.

Poslední jmenovaná radí královně s outfity už tři desetiletí, za která se stala i její přítelkyní. Dokázala přitom vytvořit neprůstřelný návod, díky němuž Alžběta při svých 300 veřejných vystoupeních ročně nikdy, co se týče oblečení, nesáhne vedle. Spočívá přitom nejen ve vždy ladících kloboucích, ale také v nastudování místních zvyků nebo podrobné předpovědi počasí.

„Naší úlohou jako jejích stylistů je zajistit, aby Její Veličenstvo bylo pro každou příležitost vhodně oblečeno. Já se zaměřuji na pohyblivost, takže volím spíše lehčí materiály. Občas zapnu i větrák, abych viděla, jak vypadají ve větru. V úvahu je nutné brát i to, jak se během dne mění světlo nebo že se bude Její Veličenstvo přesouvat do vnitřních prostor, což ovlivní barvu a strukturu látky,“ napsala Kellyová stručně ve své knize Druhá strana mince z roku 2019.

Důležité doplňky

Jednobarevný outfit obvykle doplňuje trojřadý perlový náhrdelník a blyštící se stříbrná nebo zlatá brož. Na předloktí má pak Alžběta často pověšenou jednu z kabelek značky Launer. Nejde přitom jen o doplňky, ale další symboly – každou broží dává najevo něco jiného a pozicí kabelky zase ochrance napovídá, co bude dál. Když si například přehodí tašku z jedné ruky do druhé během konverzace, dává tak signál svému týmu, aby diskuzi přerušil nebo ukončil.

Když pak Její Výsost vyrazí na venkov, neváhá vyměnit zářivé barvy za tlumenější odstíny. Na svých pozemcích ve Skotsku se pak často prochází i v oblečení z tartanu a tvídu. I mimo metropoli ale královna svými outfity obvykle něco signalizuje. Pro příklad – když se v roce 2016 na hradě Windsor potřetí setkala s manželi Obamovými, měla na sobě hedvábný šátek uvázaný pod bradou, čímž dala najevo familiárnost a neformální tón návštěvy.

Od svatebních šatů po smuteční

Královniny outfity jsou vždy do posledního detailu připravené, z velké části i strategické a nikdy nevhodné. Už v počátcích kariéry jí bylo jasné, jak velmi záleží na obrazu, který si vybuduje. V době druhé světové války se mladá princezna stala symbolem naděje a optimismu. A i díky jejímu šatníku ji lidé dodnes vnímají jako ženu sršící autoritou a elegancí.

Už v roce 1947 ukázala soudržnost s národem, když použila přídělové kupóny na koupi svatebních šatů – stejně, jako to musela dva roky po válce dělat většina nevěst. Přestože jí vláda darovala dalších 200 kupónů, aby pomohla pokrýt náklady na šaty z hedvábí a saténu, vyjádřila tehdy ještě princezna, že je stejná jako její poddaní.

Další strategičnost svých rób ukázala v roce 2011, kdy navštívila Irskou republiku jako první britský monarcha od doby jejího vzniku. Při příjezdu do Dublinu si Alžběta II. oblékla kabátek s kloboučkem v neoficiální irské národní barvě, tedy zelené. Později se objevila v bílých hedvábných šatech ozdobených více než dvěma tisíci ručně šitými čtyřlístky a broží ve tvaru keltské harfy.

A ještě jeden výjimečný model z nedávné doby. Na pohřbu svého manžela prince Philipa byla královna celá v černém. Přestože to velí tradice a nemělo by tak jít o nic neobvyklého, smuteční oděv ještě více vynikl v kontrastu s barevnými kostýmky, které Alžběta nosí běžně. Výrazným prvkem byla také Richmondská brož, která měla podle odborníků symbolizovat důležitost manželství. Diamantový doplněk dostala královnina matka v roce 1893 jako svatební dar. Její Výsost ji zdědila v roce 1953 a vzala si ji například i na svatbu Harryho a Megan v 2018.

Tagy: