Nakažených prudce přibývá. Česko hlásí za neděli 1823 případů covidu

Aktuální covidová statistika

V neděli přibylo v Česku dalších 1 823 potvrzených případů koronaviru. Je to více než dvojnásobek ve srovnání s předchozí nedělí a nejvíce za druhý víkendový den od začátku dubna. Dál roste i počet hospitalizovaných včetně pacientů ve vážném stavu. Nemocniční péči na konci víkendu potřebovalo 885 lidí s nemocí COVID-19, z toho těžký průběh má 131 z nich. Minulou neděli bylo v nemocnicích 526 nakažených a ve vážném stavu 91. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Celkový počet úmrtí za celou dobu epidemie stoupl na 30 625. Jen za uplynulý týden zemřelo s covidem 61 lidí, přitom za celé září eviduje ministerstvo 45 obětí. Dál se výrazně zvyšuje také počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Takzvané incidenční číslo k pondělku stouplo ze 191 na 201.

Ačkoli počty nově nakažených se dostaly na úroveň z přelomu března a dubna, kdy v Česku doznívala zatím nejsilnější vlna epidemie, počet hospitalizovaných je nyní několikanásobně nižší. Koncem března bylo v nemocnicích přes 7 500 lidí pozitivně testovaných na koronavirus, zhruba osmkrát více než nyní. Ve vážném stavu byla tehdy téměř čtvrtina z nich, zatímco nyní vyžaduje intenzivní péči zhruba 15 procent hospitalizovaných. Souvisí to s očkováním a vysokým počtem obyvatel, kteří už covid prodělali, tvrdí odborníci.

Za celou dobu epidemie, tedy od začátku loňského března, bylo v Česku zaznamenáno více než 1,73 milionu případů covidu. Naprostá většina nakažených se vyléčila a 30 625 lidí s koronavirem zemřelo.

Zpřísněná opatření

Kvůli zhoršující se epidemické situaci v Česku od pondělka platí povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, pokud od sebe lidé nejsou dál než 1,5 metru. Zároveň se zkracuje karanténa nařízená po kontaktu s nakaženým. Místo současných dvou týdnů je možné opustit ji po sedmi dnech, podmínkou je ale negativní PCR test. Od listopadu budou mít preventivní testy na COVID-19 hrazeny ze zdravotního pojištění už jen děti a mladí do 18 let, lidé s částečným či dokončeným očkováním a ti, kteří se nemohou nechat naočkovat. Nadále zdarma budou i testy nařízené lékařem nebo hygieniky.

Zároveň se od příštího týdne zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti – u PCR testů ze sedmi dnů na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Cílem vládních opatření je přesvědčit lidi k očkování. V posledních dnech se tempo očkování skutečně výrazně zrychluje. Za uplynulý den podali zdravotníci 4 942 dávek vakcíny proti covidu, to je více než dvojnásobek oproti předchozí neděli.

Tagy: