Lachtan Meloun ukazuje, jak se chránit před koronavirem. Povely zvládá bravurně

Lachtan Meloun a reportér Vladimír Procházka

Lachtan Meloun ukazuje, jak si zakrýt obličej

Zoologické zahrady přišly kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru o veškeré návštěvníky, zavřít ale samozřejmě nemohou. O svá zvířata musí zaměstnanci nadále pečovat a pravidelně jim zajišťovat kvalitní krmivo. Za jedním z největších oblíbenců pražské zoo, lachtanem Melounem, se vypravil reportér CNN Prima NEWS Vladimír Procházka.

„Meloun učí lidi, jak by se měli chovat při koronavirové pandemii. Hlavně chránit svůj obličej, aby se virus zbytečně neroznášel,“ říká Procházka, zatímco lachtan názorně předvádí, co reportér popisuje. Dokáže si například ploutví zakrýt nos nebo správně kývat hlavou, když se reportér na něco ptá.

Zvířecí stravenky

Výcvik lachtana prý oproti jiným zvířatům rozhodně není složitější. „V základě jde o podobný trénink jako se psy. Oni vědí, že s námi nemusí cvičit, takže si jdou klidně zaplavat a po chvilce se opět vrátí,“ popsal pro CNN Prima NEWS Jakub Mezei, cvičitel osmnáctiletého Melouna. Dodal, že důležité je lachtany naučit, aby si dobrovolně nechali prohlédnout oči kvůli možným zákalům a zuby, protože se stává, že zvířatům v tlamě zůstávají zaseklé kusy ryb.

Lidé mohou svým oblíbeným zvířatům přispět, aby o ně bylo dostatečně postaráno. Například zoologická zahrada v Praze zavedla pro fanoušky zvířat takzvané stravenky. Každý občan tak svým oblíbencům může darovat předem určenou částku.

Tagy: