Láme Čína nad Moskvou hůl? Ropný gigant Sinopec Group pozastavuje investice v Rusku

Ropné a plynové pole v Číně, které spravuje konglomerát Sinopec Group.

Postup vojsk na Ukrajině (25.3.2022)

Čínský státní podnik Sinopec Group, největší konglomerát na světě, který se zabývá ropou, zemním plynem a petrochemikáliemi, pozastavil proces chystané velké investice v Rusku. Následuje tím pokyny Pekingu, podle kterého si mají firmy dávat pozor na to, aby je neovlivnily západní sankce.

Ve hře byla částka o objemu zhruba půl miliardy dolarů (11 miliard korun). Peníze měly mířit na investici do chemického závodu a také do podniku, který se zabývá prodejem ruského plynu. Z lákavé investice ale Rusko neuvidí ani jeden cent, jüan ani rubl.

Podle britské agentury Reuters se Peking staví proti sankcím, které Západ uvalil na Rusko, a nadále udržuje ekonomické a obchodní vazby s Moskvou. Čína také ruskou agresi na Ukrajině odmítá nazývat invazí.

Na druhé straně je ale viditelná opatrnost, s jakou Čína na poli mezinárodní diplomacie kličkuje. Za oponou totiž čínská vláda tlačí na společnosti, aby se vyhnuly dopadům sankcí a dobře zvážily každou investici v Rusku. Největší země světa je pro Čínu druhým největším dodavatelem ropy a třetím největším dodavatelem zemního plynu.

Nejméně tři gigantické čínské společnosti dostaly podle Reuters za úkol, aby vyhodnotily dopady sankcí uvalených na Rusko a zdržely se zbrklých investic v zemi. To jasně ilustruje, že se Peking děsí, že by některé sankce dopadly také na něj, pokud by se tvářil jako příliš silný partner Kremlu.

Že se Čína snaží hrát během války na Ukrajině na obě strany, dokládá i její postoj vůči Kyjevu. Peking totiž daroval Ukrajině symbolickou humanitární pomoc v hodnotě deseti milionů jüanů (35 milionů korun). Čínský prezident Si Ťin-pching navíc při telefonátu s Joem Bidenem prohlásil, že válka na Ukrajině není v ničím zájmu.

Ještě na začátku olympiády přitom Čína a Rusko působily jako oddaní partneři. V Pekingu totiž prezidenti obou zemí podepsali alianci mířenou proti Spojeným státům.

Tagy: