Čína s Ruskem hodlá převzít vládu nad světem. USA ztrácí pozici lídra, tvrdí experti

Vladimir Putin a Si Ťin-pching

Při zahájení pekingské olympiády se čínský prezident Si Ťin-pching dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na zpevnění vzájemné aliance. Jejich spojenectví má být primárně namířené proti Spojeným státům. Podle expertů do budoucna hrozí rošáda na pozici světových velmocí – ty východní totiž rostou mnohem rychleji než ty na Západě.

Celé dva roky čínský vládce Ťin-pching neopustil zemi za účelem diplomatické cesty. Po celou tu dobu se ani nesetkal s žádným politickým představitelem. Až při příležitosti zahájení zimní olympiády v Pekingu svolil k politickému mítinku. A nesetkal se s nikým jiným než s Putinem.

Státníci se v Pekingu ve společném dokumentu shodli na pokračujícím spojenectví, které má být namířené primárně proti USA. Dokument obsahující přes pět tisíc slov obsahuje zmínku o Spojených státech hned šestkrát, ale ani jednou v úplně lichotivém kontextu. Čína a Rusko svým spojenectvím dle dokumentu usilují o přerozdělení moci ve světě.

Západní experti alianci překřtili na „spojenectví autokratů“. Z dokumentu podle nich sálá rusko-čínská snaha pošlapat ve světě demokracii a přiklonit se k autoritářskému režimu. „Je to snaha o proměnu ve svět, ve kterém se vede diktátorům,“ zhodnotil list Washington Post.

Zahraniční média si rovněž všímají, že USA objektivně ztrácejí pozici globálního lídra, a to především na ekonomickém poli. Autoritářští lídři toho mohou využít. „Dvě země se snaží stvořit nový světový řád. Takový, ve kterém je na ústupu americká poválečná globální dominance a kde zbylé místo mohou vyplnit autoritářské režimy,“ komentoval web televize NBC.

Začalo to na Krymu

Zahraniční analytici rozebírají, co mohlo vést ke spojenectví někdejších rivalů. Podle New York Times za tím může stát anexe Krymu v roce 2014. Po ruské agresi totiž Západ uvalil na Rusko tvrdé ekonomické sankce, po kterých byla Moskva donucená navázat užší obchodní a politické vazby s Asií. Spolupráce byla oboustranná, Čína od té doby začala mnohem častěji investovat do ruských společností.

New York Times upozornil, že demokratický hlas Západu už není tak mocný jako dříve a že autoritářské státy tvoří vlastní bubliny, ve kterých se jim daří spolupracovat i přes sankce a omezení ze strany Evropské unie či USA. „Spojenectví autokratů se rozpíná, aby zahrnulo další státy jako Maďarsko, Turecko či Venezuela, které mezi sebou spolupracují, aby snížily dopad ekonomických sankcí a diplomatického tlaku,“ napsal prestižní list.

„Východ je na vzestupu, Západ upadá,“ shrnul pro NBC Steve Tsang, ředitel Čínského institutu na univerzitě SOAS v Londýně.

Tagy: