Léčba rakoviny s minimálními vedlejšími účinky? Protonové centrum je nadějí pro Blanku i Miroslava

Proton Therapy Center v areálu pražské nemocnice Na Bulovce, léčba rakoviny.

Co na to vaše zdraví (6)

Proton Therapy Center Czech v Praze patří mezi nejpokročilejší zařízení na světě, které poskytuje šetrnou a vysoce účinnou léčbu rakoviny pomocí protonové terapie. Na rozdíl od klasického ozařování využívá paprsky protonů, které mají jedinečné fyzikální vlastnosti. Díky tzv. Braggovu vrcholu dochází k tomu, že protony dodají svou energii přímo do požadované oblasti (do místa nádoru), což umožňuje cílenější a přesnější ozařování. Tento způsob léčby minimalizuje vedlejší účinky a je zvláště vhodný pro nádory v citlivých oblastech těla, jako je např. oblast hlavy a krku nebo oblast mezihrudí, kde je uloženo srdce. Protonová léčba je však vhodná pro celou řadu nádorů, zejména pak pro nádory prostaty, prsu, plic, u některých nádorů zažívacího traktu apod. Protonová léčba je vhodná i v případě některých druhů dětských nádorů. A právě o protonové léčbě se mluvilo i v pořadu na CNN Prima NEWS Co na to vaše zdraví.

Protonová léčba, která se v České republice poskytuje už 12 let, zachránila desítky životů a nabízí šetrnější alternativu k tradiční radioterapii. Přestože je protonová terapie považována za bezpečnější než fotonová radioterapie, mnoho lékařů k ní stále nemá plnou důvěru, aniž by dokázali přesně vysvětlit proč.

Příběh první -  paní Blanka

Tak tomu bylo i v případě paní Blanky, která se po diagnostikování rakoviny prsu setkala s nesouhlasem ohledně této inovativní léčby. „Šla jsem na mamografii jako preventivní vyšetření. Když mi pak po histologii zavolali a řekli, že mám rakovinu prsu, byl to šok. Okamžitě mi to změnilo život,“ popisuje Blanka první reakci na diagnózu v pořadu Co na to vaše zdraví.

Paní Blanka nakonec podstoupila operaci prsu. Když se řešilo následné doléčování, lékaři jí protonovou léčbu rozmlouvali. Nespokojená s přístupem lékařů se rozhodla vyhledat Protonové centrum v Praze. Tam jí během tří dnů udělali vstupní vyšetření a navrhli přesný plán léčby.

Jak funguje protonová terapie?

Oproti běžné fotonové radioterapii má protonová terapie řadu výhod. Jednou z nich je možnost snížit dávku záření v okolí nádoru, což vede k nižšímu riziku vzniku dlouhodobých vedlejších účinků. U paní Blanky to bylo snížení rizika poškození poškození srdce a levé plíce, vzhledem k tomu, že se nádor nacházel v levém prsu. Díky přesnosti protonového ozařování lze ušetřit více zdravé tkáně, což je zvláště důležité u pacientů s nádory v blízkosti životně důležitých orgánů. „Je to způsob ozařování, který využívá právě protony, které se jinak nachází v jádru atomů běžně ve hmotě. A ty protony jsme schopni urychlit na vysokou energii, tak aby proletěly do místa, kde je nádor a tam  nádorové buňky efektivně ničily,“ popisuje princip léčby Vladimír Vondráček, hlavní fyzik Proton Therapy Center Czech.

Kateřina Krejbichová, ředitelka úseku kvality a procesů, přirovnává rozdíl mezi konvenční radioterapií a protonovou terapií k rozdílu mezi baterkou a laserovým ukazovátkem. „Baterka osvětlí široký prostor, zatímco laser zasáhne konkrétní bod – velmi podobně funguje protonová terapie, která je daleko přesnější,“ vysvětluje ředitelka. Dochází k ozáření daleko menší plochy zdravé tkáně. „Konkrétně v případě karcinomu prsu se jedná o plíce, srdce, případně druhý prs. Jsou situace, kdy se to nádorové onemocnění léčit zářením dá - správně jedině tím protonovým svazkem, nebo nějakou částicovou terapií,“ doplňuje Jiří Kubeš, primář Proton Therapy Center Czech.

První fází, kterou procházejí lidé v Protonovém centru, je počítačová tomografie. „Uvnitř toho zařízení je rentgenka. Naproti ní je detektor, který snímkuje pacienta v různých projekcích a ten počítač -  pak ty jednotlivé projekce poskládá. Vytvoří z toho vlastně 3D obraz pacienta, jak vypadá vevnitř, aniž bychom ho museli otvírat,“ vysvětluje Vladimír Vondráček, hlavní fyzik Proton Therapy Center Czech v Praze.

A primář Protonového centra Jiří Kubeš dodává: „Pak na tom pracuje lékařsko-fyzikální tým několik dní, než připraví správný ozařovací plán. Teprve pak začne pacient chodit na pravidelné ozařování, kterých je od pěti až třeba do třiceti za sebou,“ dodává primář. Na samotné ozařování je pak už u některých pacientů připravena i fixační maska, která zajistí při každém ozáření stejnou polohu pacienta. Ta díky přesnosti protonového záření musí být stejná jako při prvním vyšetření CT, podle kterého byl zhotovený ozařovací plán.

Paní Blanka zdůrazňuje, že pro ni byla důležitá podpora, kterou v centru dostala. „Každý pacient má svého osobního koordinátora, který mu pomáhá s organizací celé léčby. Ten pocit, že se pacienti mají na koho kdykoli obrátit, je pro ně obrovskou úlevou,“ potvrzuje Veronika Galušková, ředitelka klientského centra v Proton Therapy Center Czech.

Příběh druhý - pan Miroslav

Češi často zanedbávají preventivní onkologická vyšetření, i když každých 20 minut v Česku zemře někdo na rakovinu a ročně se objeví až 80 tisíc nových případů. Přitom včasný záchyt může významně zvýšit šance na úspěšnou léčbu. Pan Miroslav naštěstí prevenci nezanedbával. „Já jsem chodil pravidelně na prohlídky k urologovi, tak 30, možná 40 let, a vždycky bylo všechno v pořádku,“ říká. Jenže začátkem letošního roku přišla změna.

Vyšetření ukázalo zvýšenou hladinu PSA, což je prostatický specifický antigen, který může signalizovat možný nádor prostaty. Následná vyšetření tuto obavu potvrdila. „Lékař mě hned poslal do Protonového centra. Zavolal tam v úterý a už v pátek mi řekli, že můžu přijet. Udělali mi magnetickou rezonanci, CT a zavádění zlatých zrn,“ vysvětluje Miroslav. Zlatá zrna jsou pro léčbu velmi důležitá, protože pomáhají přesně lokalizovat nádor při každém ozáření.

Právě přesnost je klíčovou výhodou protonové léčby, která se zaměřuje na ozařování pouze nádoru, čímž minimalizuje poškození okolních zdravých tkání. Jak zdůrazňuje primář Protonového centra, Jiří Kubeš: „Čím méně nádorových buněk při a po ozařování zůstane naživu, tím je větší šance na zničení nádoru,“ dodává.

Pan Miroslav zdůrazňuje důležitost prevence. „Kdybych na ty prohlídky nechodil, ani bych nevěděl, že mám rakovinu. A pozdější léčba už by nemusela pomoct.“ Tento příběh ukazuje, jak důležité je nezanedbávat preventivní vyšetření, která mohou zachránit život.

Pacientů s onkologickým onemocněním přibývá

Ještě na začátku 90. let si diagnózu rakoviny vyslechlo každý rok méně než 50 tisíc lidí. Dnes už je to téměř dvojnásobek. „Příčinou toho nárůstu je jednak stárnutí populace, ale také rozšíření screeningových programů, které pomáhají odhalit zhoubné nádory v raném stadiu,“ vysvětluje emeritní primářka Jitka Abrahámová.

U nás probíhá screening na odhalení rakoviny tlustého střeva od roku 2000 a rakoviny prsu od roku 2002. Novinkou je screening karcinomu prostaty, který začal letos, a také screening na rakovinu plic, spuštěný v roce 2022. Screening na rakovinu děložního čípku již delší dobu zahrnuje průlomovou možnost prevence díky vakcinaci proti lidskému papilomaviru (HPV). Jak upřesňuje profesorka Jitka Abrahámová: „Od 1. ledna tohoto roku máme vakcinaci proti HPV viru pro chlapce i dívky od 11 do 15 let. Důležité je, aby byli očkováni ještě před prvním pohlavním stykem, což výrazně snižuje riziko karcinomu děložního čípku.“

Technologické inovace pronikají i do diagnostiky rakoviny. Software pro rozpoznávání nádorů pomocí umělé inteligence se nyní vyvíjí v Brně. Pokud jde o samotnou léčbu, v posledních deseti letech se do popředí dostává šetrnější metoda – protonové záření. „Záření prochází tkáněmi a ovlivňuje buňky, ať už jsou nádorové, nebo zdravé. Klíčem je zaměřit největší dávku záření přesně na nádor a ušetřit zdravé tkáně,“ vysvětluje hlavní fyzik Proton Therapy Center Czech Vladimír Vondráček.

Další moderní přístup je imunoterapie, která využívá vlastní imunitní systém těla v boji proti rakovině. „Imunoterapie je jedním z nadějných a účinných trendů v onkologii. Velmi dobře se doplňuje s částicovou radioterapií,“ dodává primář Jiří Kubeš z Proton Therapy Center Czech.

Další výhodou je skutečnost, že protonová terapie je obvykle lépe tolerována, a to i u pacientů, kteří nejsou v ideálním zdravotním stavu. Kratší doba rekonvalescence a menší množství vedlejších účinků, jako je únava nebo problémy s trávením, přispívají k tomu, že protonová léčba zvyšuje kvalitu života během a po léčbě.

Budoucnost léčby rakoviny

Protonová terapie je považována za budoucnost onkologické léčby, zejména v případech, kdy je potřeba šetřit zdravé tkáně a snížit riziko pozdějších komplikací. Protonové centrum v Praze se aktivně podílí na mnoha výzkumných aktivitách, mezinárodních klinických studiích, které zkoumají možnosti využití protonové terapie.

Protonová léčba je v Protonovém centru hrazena všemi zdravotními pojišťovnami a pacienti mohou léčbu zahájit v řádu několika týdnů od prvního kontaktu. „Do pěti pracovních dnů pacientům dáváme termín na konzultaci s lékařem, nejpozději do dvou, tří týdnů dáváme termín zahájení léčení,“ říká Kateřina Krejbichová, ředitelka úseku kvality a procesů.

Tagy:
zdraví proton léčba rakovina lékař pacient Česko Praha věda a technika tkáň vedlejší účinek nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy Protonová léčba