Odměna za zlato z Pekingu vystačí Ledecké na dva měsíce závodění. Koho si v týmu hýčká?

Za olympijské zlato dostane Ester Ledecká 2,4 milionu korun, odměny jsou dopředu dané. Za fenomenální třetí zlato může samozřejmě vděčit především sama sobě, ale bez asistence rozsáhlého týmu by se na absolutní vrchol stoupalo jen těžko. Na službách „svých“ mužů tak nijak nešetří. Měsíční náklady na chod týmu se rovnají zhruba polovině odměny za snowboardový triumf v olympijském Pekingu.

Zlaté prize money, které obdrží Ledecká po skončení olympiády od Národní sportovní agentury (NSA), vůbec nejsou zanedbatelné. NSA ústy svého šéfa Filipa Neussera před hrami v Pekingu avizovala, že zlatým medailistům vyplatí 2,4 milionu korun. Stříbrným pak 1,8 milionu, získaný bronz se rovná 1,2 milionu korun.

Ledecká předvedla v úterním paralelním obřím slalomu suverénní tažení a obhájila triumf z Pchjongčchangu. Tehdy ještě vyplácel odměny Český olympijský výbor, ale suma za zlato byla identická.

Pro některé sportovce peníze za jakýkoliv cenný kov znamenají zásadní bonus. Třeba když teď už bývalý biatlonista Ondřej Moravec vybojoval v Soči stříbro ve stíhacím závodě, s úsměvem řekl: „Chystám se stavět barák, takže potřebuju ještě aspoň dvě medaile.“ Nakonec se skutečně dočkal ještě jednoho stříbra a bronzu. A mohl stavět.

To Ester Ledecká funguje o poznání individuálněji. Ví, že pokud chce být stále ve špičce, potřebuje konstantní finanční injekci zajišťující ideální péči. Před více než rokem prozradila v rozhovoru pro magazín iSport LIFE, že chod jejího týmu měsíčně stojí více než milion korun.

„Každý měsíc musím vygenerovat pro tým 1,2 milionu korun na výplaty. Všem platím hotely, dopravu, letenky, jídlo, pití, permice. Kupuju snowboardy, časomíru, vrtačky, vysílačky, tyče, platím si rolbování, preparaci a oplocení kopce,“ vypočetla Ledecká, co všechno se za sumou skrývá.

Mezinárodní i rodinný tým

Měsíční náklady v rozběhnuté sezoně budou zřejmě ještě vyšší, jiné budou i v létě. V každém případě nejde o zanedbatelnou částku. Pokud jde tedy o olympijskou odměnu 2,4 milionu korun, bude „mít klid“ na pouhé dva měsíce. Peníze ale generují také sponzoři, kterých má snowboardistka a lyžařka hned několik. Do toho 26letou závodnici podporuje hlavně Armádní sportovní centrum Dukla i svaz.

A koho si tedy česká superhvězda kolem sebe hýčká?

Esteřina parta má osm plus jednoho člena. Lyžařskými trenéry jsou Tomáš Bank a Ital Franz Gamper, snowboardově Ledeckou zdokonaluje kouč Justin Reiter. Fyzioterapeutem je Michal Lešák, servismanem „kouzelníkem“ pak Miloš Machytka.

Její dědeček – bývalý výtečný hokejista – Jan Klapáč zastává pozici kondičního trenéra. Takzvaným „head coachem“ dohlížejícím na hladký průběh všeho je matka Zuzana, bratr Jonáš se stará o grafiku kombinéz a merchandisingu. Do týmu je často zahrnován také její otec Janek Ledecký, byť oficiální funkci nemá.

Tagy: