Do Česka míří razantní oteplení. Rtuť teploměru vystřelí k jarním deseti stupňům

Do Česka dorazí oteplení.

Počasí 19.1.2024 7:08

Česko i v pátek ráno trápí ledovka. Varování expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má však pominout již během dopoledne. Meteorologové očekávají, že se v následujících dnech razantně oteplí. Začátkem nového pracovního týdne by se teploty mohly vyšplhat až na 10 stupňů Celsia.

Ledovka, která v posledních dnech v České republice způsobila mnoho dopravních komplikací, bude trápit řidiče také v pátek ráno. Až do osmé hodiny platí výstraha ČHMÚ, poté by se již situace měla vrátit do normálu.

ČTĚTE TAKÉ: Chodníky v Česku se proměnily v kluziště. Nazujte nesmeky, radí záchranáři seniorům

Obloha by v pátek měla být jasná až polojasná, ojedinělou oblačnost a sněžení experti očekávají hlavně na horách. Na jihovýchodě Česka by zpočátku mělo být zataženo. V noci teploty místy klesly až k −9 stupňům Celsia, přes den by se maxima měla pohybovat mezi −3 a 1 stupněm.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh, případně kategorii Teploty.

V sobotu by měla být obloha podobně jako o den dříve jasná až polojasná. Ráno se ojediněle mohou vyskytnout také mrznoucí mlhy. Teploty v noci klesnou až k −8 stupňům, v oblastech se sněhovou pokrývkou až k −10 stupňům. Přes den se budou opět pohybovat okolo bodu mrazu. Podobné počasí předpovídají meteorologové ČHMÚ také na neděli.

Razantní oteplení by podle expertů mělo nastat v pondělí. Noční teploty by neměly vybočovat z normálu, meteorologové je většinou očekávají mezi −3 až −7 stupni Celsia, přes den by však měly vystoupat až k jarním 9 stupňům. Obloha by ale měla být většinou oblačná až zatažená, od západu by do Česka měly přijít srážky. V místech pod 700 metry nad mořem budou dešťové, nad touto hranicí spíš smíšené. Na Českomoravské vrchovině a na Moravě by mohly být i mrznoucí.

Nečekaně vysoké teploty by měly vydržet i v následujících dnech. V úterý meteorologové očekávají maxima okolo 8 stupňů, ve středu by měla rtuť teploměru vystoupat až k hranici 12 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak vzniká náledí a ledovka?

Tagy: