Fatální omyl lékaře z Ústecka? Měl umožnit vydat zbraň duševně chorému muži. Ten se zastřelil

Lékař měl umožnit získat zbrojní průkaz duševně nemocnému muži. (Ilustrační foto)

Sběratel zbraní se zabil

Ústečtí kriminalisté řeší případ doktora, který měl vydat kladný lékařský posudek duševně nemocnému učiteli k získání zbrojního průkazu. Ten se svou legálně drženou zbraní následně zastřelil. Nešlo přitom o jeho první pokus o sebevraždu. Lékaři tak teď hrozí i vězení.

Šestapadesátiletý učitel z Ústecka byl držitelem zbrojního průkazu i zbraně. Minulý rok se ale pokusil o sebevraždu, a tak zasáhli policisté. „Měli jsme podezření o změně zdravotního stavu tohoto muže, tak jsme dle zákona o zbraních tomuto muži zbraň zadrželi,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok mečem u českých hranic. Agresor bil bezbranného muže, snažil se mu useknout ruku

S pistolí v ruce by totiž podle policie mohl být nebezpečný nejenom sobě, ale také svému okolí. „Pokud policie získá nějaké indicie, že došlo ke změně zdravotního stavu, samozřejmě může takovou osobu vyzvat, aby doložila mimořádný posudek o zdravotní způsobilosti,“ podotkl Filip Treml, policista z odboru služeb pro zbraně a bezpečnostní materiál Ústeckého kraje.

Ten vydává praktický lékař, u kterého je pacient registrován.  „S výzvou, kterou dáme žadateli, vyrozumíme i lékaře a uvedeme, z jakého důvodu tam toho člověka posíláme,“ řekl Treml. A to se i stalo. Jenomže lékař měl předchozí pokus o sebevraždu ignorovat a učiteli vystavil kladný posudek. Policie mu tak zbrojní průkaz i zbraň musela vrátit.

V polovině června policejní hlídky vyjížděly k nahlášené střelbě na Ústecku. Na místě zjistili, že jde o zmíněného učitele, který se svou zbraní zastřelil. „Zahájili jsme úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Budeme prověřovat i to, že tomuto muži byla vydána zdravotní způsobilost ze strany praktického lékaře,“ popsala Hyšplerová.

„Je nám samozřejmě líto tohoto nešťastného případu. Kontrolním orgánem je krajský úřad, ke kterému může dát každý podnět k prošetření. Elektronizace zdravotnictví do budoucna v obecné rovině pomůže přenosu informací a patrně i řešení takových situací,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. V případě, že policisté lékaři pochybení prokážou, hrozí mu zákaz činnosti nebo v krajním případě i tři roky vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Myslivec v Ostravě usmrtil místo divočáka rybáře. O střelci už je jasno, vinu zhodnotí soud

Tagy: