Speciální posila lékárny v sokolovské nemocnici. Léky posílá na pult robot, hlídá i expiraci

V sokolovské nemocnici se o léky stará robot. Podobného ve střední Evropě podle tamního personálu nenajdete. Sám dokáže krabičky s léčivy uložit do skladu, a když jsou potřeba, dopraví je speciálním potrubím přímo na pult lékárny. Sám hlídá také expiraci léčiv. Lékárníci tak díky němu mají více času na pacienty.

Sokolovská nemocnice se může pochlubit středoevropským unikátem. V zázemí tamní lékárny se ukrývá technologie za více než deset milionů korun. Je jím speciální robotické rameno, které do přesně určených oddílů v zázemí lékárny ukládá jednotlivé krabičky s léky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bizarní vynález pro vztahy na dálku: Líbejte se přes robota, intimita zaručena, láká výrobce

„Pacient ve veřejné lékárně přichází s receptem nebo si kupuje nějaký lék a ten lék je v podstatě vyvolaný automaticky v systému. To znamená, že lékárník nemusí odejít a hledat v regálech,“ popsala pro CNN Prima NEWS generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková.

Robot za hodinu roztřídí 160 balení léků

Od naskenování receptu a pokynu robotovi po výdej léků pacientovi trvá proces asi deset vteřin. „Je to jedna z možností, jak si ušetřit práci. Takovou tu rutinní, kterou odborný personál opravdu nemá dělat, má to dělat robot a my se mámě věnovat tomu, co jsme vystudovali,“ upřesnila vedoucí lékárny Ludmila Debnárová.

Lékárníkům ze sokolovské nemocnice tak zbývá víc času na pacienty. Díky časové úspoře se dokážou lépe popasovat i s nedostatkem léčiv na trhu. Tedy těch, jejichž náhradu dokáží sami vyrobit. „Tím, že je robotická jednotka, máme více času pro laboratoř,“ doplnila Debnárová.

Podobné automatické systémy už v Evropě sice fungují, ten v sokolovské nemocnice je ale jedinečný tím, že léky dokáže sám roztřídit a uložit do skladu. Lékárníkům tak odpadá další práce. Sice to nevypadá, že by to dokázal nějak extra rychle, ale má jednu velkou výhodu – může bez dozoru pracovat v podstatě dvacet čtyři hodin denně. Za hodinu přitom dokáže přesně uložit 160 balení léků. Útroby robota mají pro zajímavost skoro 25 metrů dopravních pásů, vejde se do něj přes třicet tisíc krabiček s léky.

Tagy: