Mladí lékaři se bouří proti dalším přesčasům, hrozí bojkotem. Nejsou blbí, podpořil je Kubek

České zdravotnictví je podle některých sester a lékařů před kolapsem.

Lékaři ví, že jich bude nedostatek

České zdravotnictví je podle některých lékařů a sester těsně před kolapsem. Říkají, že za to může dlouhodobý personální podstav. Pocit bezmoci teď prý ještě podtrhly nedávno schválené změny v zákoníku práce umožňující dvojnásobný počet přesčasových hodin. Zdravotní odbory v čele s mladými lékaři proto v pondělí vyzvali vládu, aby kontroverzní paragraf v novele zrušila. V opačném případě hrozí tím, že přestanou hodiny navíc sloužit úplně.

„Někteří naši staří lékaři kdysi řekli, že sloužili 8,5 roku navíc za svůj život. To je šílené! Nedostanou nic, jenom si zničí zdraví,“ vztekala se jedna žena na tiskové konference s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). „Není to výsměch pro nás? Záruka jsou přece platové tabulky, tam máme jasno! Proč si zedník může vydupat větší peníze, a my ne?“ rozčilovala se další. Frustrace z dlouhodobých podstavů, množství nucených přesčasů a často i neadekvátního ohodnocení. Tak vnímají zdravotní odbory atmosféru, ve které se sešli se zástupci ministerstva zdravotnictví.

ČTĚTE TAKÉ: Recept na nedostatek lékařů? Rušení oddělení i proměny nemocnic, uvažuje Válkův resort

„Mladí lidé nejsou blbí. Ti středoškoláci dobře vědí, že se mají zdravotnictví raději vyhnout, protože je to obrovské množství práce,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Nedostatek personálu chtěla vláda vyřešit, počínaje říjnem, povolením až dvojnásobného množství přesčasů.

To ale odmítají mladí lékaři. Ti teď po vládě požadují zrušení tohoto rozhodnutí. V opačném případě přestanou od prosince jakékoli hodiny navíc sloužit. „My bychom chodili do práce dál těch 40 hodin týdně, protože vlastně dle zákona všechno navíc je dobrovolné. To by znamenalo výrazný útlum plánované péče a přesun pravděpodobně veškerého personálu do akutní péče,“ nechal se slyšet předseda Sekce mladých lékařů Jan Přáda.

„Na resortu zdravotnictví máme návrh řešení, který představím ministru Jurečkovi a uvidím, co na něj řekne. Pevně věřím, že dojdeme k nějaké shodě, se kterou pak seznámím i mladé lékaře,“ uvedl ministr zdravotnictví Válek. Zdravotní odbory jako celek mu ale dnes předaly celý seznam požadavků, mezi kterými je i revize odměn, možnost dřívějšího odchodu do důchodu nebo další benefity.

„Pokud nebude český personál – lékaři, sestry, ošetřovatelé – prostě všichni zdravotníci zaplaceni adekvátně, ne formou přesčasů, naše zdravotnictví nemůže poskytovat kvalitní zdravotní péči,“ řekla všeobecná zdravotní sestra z opavské nemocnice Andrea Drexlerová. Česká lékařská komora odhaduje, že pokud se zdravotníci s resorty zdravotnictví a práce a sociálních věcí nedohodnou, budou v prosinci v nemocnicích chybět lidé na zhruba 24 tisících službách.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku chybí specializovaní lékaři

Tagy: