Letošní hurikánová sezóna se vymyká všem předpovědím. Překvapila i zkušené meteorology

Začátek září patří ve Spojených státech obvykle mezi nejrušnější období hurikánové sezóny. Meteorologové už dříve předpovídali, že ta letošní může být opravdu nebezpečná. Místo toho Atlantický oceán obklopuje vzácný a podivný klid, který zmátl meteorology, píše CNN. Celá věc by tak prý mohla být zábleskem toho, co přijde, až se planeta oteplí. Co tvorbu hurikánů ovlivňuje, popsala pro CNN Prima NEWS meteoroložka Jana Hujslová.

Navzdory ideálním podmínkám, které vedly k předsezónním odhadům více než 20 bouří, je v současné době pravděpodobnost jejich vzniku nízká. Od poloviny srpna, kdy se vytvořila bouře Ernesto, v Atlantiku nevznikla žádná další bouře, což je nejdelší taková pauza za posledních 56 let. „Kdybyste mi před měsícem řekli, že se po bouři Ernesto nic nevyvine, nevěřil bych vám,“ řekl odborník na hurikány a vědec z Coloradské státní univerzity Phil Klotzbach podle webu CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbená destinace Čechů je pod vodou, ulice se změnily v řeky. Část řidičů uvízla v autech

Zdůraznil, že je to opravdu překvapivé. „Předpovědi hurikánové sezóny se dělají pro oblast Atlantiku a ty opravdu avizovaly nadprůměrnou sezónu. Kde přesně se budou bouře tvořit a jestli zasáhnou i pobřeží USA, ale není nikdy jisté. V některých aktivních sezónách vznikne několik velmi silných hurikánů, ale když projdou prostředkem oceánu a nezasáhnou pobřeží USA, může to mylně budit dojem klidné sezóny,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Jana Hujslová.

Podle odborníků byla tato neobvyklá sezóna ovlivněna extrémními atmosférickými podmínkami, které jsou důsledkem klimatických změn způsobených znečištěním fosilními palivy. Matthew Rosencrans, hlavní meteorolog hurikánové sezóny v NOAA (Národní úřad pro oceán a atmosféru), podotkl, že by to také mohlo být „oknem“ do budoucího, nepředvídatelnějšího chování bouří.

Vědci podle zprávy NOAA již dlouho tvrdí, že oteplování planety nakonec povede k menšímu počtu intenzivnějších bouřím, což se v této sezóně potvrdilo.

Tvorbu hurikánů ovlivňuje řada faktorů

Meteorologové, včetně Klotzbacha, předpovídali, že přechod ze srpna do září oživí hurikánovou sezónu. Mnoho běžně používaných modelů předpovědí naznačovalo totéž, ale nestalo se tak. Podmínky ideální pro vznik hurikánů – teplé moře, minimální narušující větry ve vyšších vrstvách atmosféry a dostatek vlhkého vzduchu – jsou přítomné, ale bouře se neobjevují.

Podle Klotzbacha tomu brání méně pochopené atmosférické faktory, které mají spojitost s globálním oteplováním. Jedním z těchto faktorů je extrémně teplá oceánská voda. Atlantik je totiž téměř rekordně teplý už od začátku sezóny, což vedlo k vytvoření mimořádně silného hurikánu páté kategorie Beryl, který byl považován za předzvěst rušné sezóny.

Většina hurikánů vzniká z bouřkového počasí přicházejícího z pobřeží střední Afriky. Od poloviny léta ale tyto bouře směřují mnohem severněji, dokonce až do jedné z nejsušších oblastí na Zemi – Sahary. Navíc opouštějí Afriku mnohem severněji než obvykle, což je brzdí. Suchý a prašný vzduch spolu s chladnějšími oceánskými teplotami u severozápadního pobřeží kontinentu pak vytvářejí podmínky, které potlačují vznik bouří. Tento severní posun může být spojen s interakcí mezi extrémně teplou vodou v tropickém Atlantiku a malou oblastí neobvykle chladné vody poblíž rovníku.

To potvrzuje i Hujslová. „Klidnější období bez bouří bylo ve druhé polovině července, což bývá celkem obvyklé. Ze Sahary často v tomto období proudí k západu přes Atlantik suchý vzduch obsahující saharský prach a podmínky pro vznik bouří jsou z toho důvodu velmi nepříznivé,“ popsala meteoroložka. Následující týdny byly podle ní opravdu klidnější, a to navzdory nadále velmi teplým vodám v Atlantiku. Podotkla, že teplá voda není jedinou podmínkou vzniku hurikánu. „Potřebná je také dostatečná vlhkost vzduchu, instabilita (velký rozdíl teploty vzduchu mezi vrstvou u povrchu a ve výšce), malý střih větru (aby s výškou příliš nenarůstala rychlost větru) a také nějaký spouštěč, kvůli kterému se bouře začne tvořit,“ vysvětlila Hujslová.

Dodala, že spouštěčem bývají takzvané tropické vlny nebo bouřkové systémy vznikající v oblasti Sahelu na takzvané intertropické zóně konvergence, která leží během léta severně od rovníku. „Tyto tropické poruchy následně putují k západu a nad teplým Atlantikem mohou za příhodných podmínek zesílit na hurikán. Důvodem klidnějších posledních týdnů se zdá být, že letos leží zmiňovaná intertropická zóna konvergence severněji, než je obvyklé, tedy nad Saharou. Bouře zde vzniklé obsahují větší množství prachu a dostávají se nad severněji ležící části Atlantiku, kde jsou vody chladnější. Podmínky potřebné pro vznik hurikánu se pak nesejdou,“ vysvětlila meteoroložka.

Bouře se vrátí, věří meteorologové

Podle meteorologa Michaela Lowryho jde zatím o nejklidnější sezónu za posledních téměř 100 let. Odborníci však varují, že sezóna ještě není u konce – více než 40 procent tropické aktivity v typické sezóně nastává po 10. září, takže bouře mohou stále nabrat na síle. Klotzbach se navíc domnívá, že hurikánová sezóna by se mohla znovu probudit v druhé polovině září, kdy se omezující faktory mohou začít zmírňovat. A jak sezóna pokračuje, oblast, kde se bouře začínají tvořit, se přibližuje ke Karibiku a pobřeží USA, včetně Mexického zálivu, který je rekordně teplý. „Bouře se vrátí,“ varoval Klotzbach. „Stále to nevidím tak, že by letošní sezóna skončila dobře,“ dodal.

To, že silné bouře a hurikány mohou ve Spojených státech ještě udeřit, potvrzuje i Hujslová. „Je teprve začátek září a sezóna trvá až do konce listopadu. I když nad Atlantikem příhodné podmínky v posledních týdnech nebyly, může se to velmi rychle změnit a bouře se mohou začít tvořit. Navíc nad Mexickým zálivem příhodné podmínky jsou, což dokazuje bouře Francine, která zesílí na hurikán a ve středu by na druhém stupni Saffir-Simpsonovy stupnice měla zasáhnout pobřeží Louisiany. A na to, aby hurikán způsobil obrovské záplavy, nemusí být na stupnici intenzity vysoko,“ popsala meteoroložka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vietnam bojuje s ničivým tajfunem. Živel má první oběti, 50 tisíc lidí muselo být evakuováno

Tagy:
Afrika CNN počasí bouřka Země hurikán USA Atlantský oceán tropická cyklóna Národní úřad pro oceán a atmosféru