Levné nákupy v Polsku končí. Rozdíl oproti ČR už není tak markantní, zdražují i paliva

Nakupování

Zdražování v Polsku

Inflace, která žene nahoru ceny potravin i pohonných hmot, už zasáhla i Polsko, které bylo dosud symbolem levných nákupů. Potvrdil to srovnávací nákup, kdy reportéři CNN Prima NEWS vyrazili po čtvrt roce do obchodů v Praze a v polském pohraničí a nakoupili stejné položky.

Středa dopoledne. Překračujeme hranici u Hrádku nad Nisou na Liberecku a míříme k nejbližšímu polskému supermarketu. Nejsme sami. Auta s českými značkami jsou tu v jasné převaze nad polskými vozy. Na parkovišti zní i němčina, z Žitavy je to sem pár stovek metrů stejně jako z Česka.

V ruce máme nákupní seznam: hladká mouka, margarín, polotučný tvaroh, polotučné mléko, půl kila vepřové plece, pomerančový džus, toustový chleba, brokolice, slunečnicový olej, čokoláda a plátkový sýr. Uvnitř nás ale čeká nepříjemné překvapení – prázdné lednice, mezery v regálech. Chybí balené vepřové maso i brokolice. „Je to pořádně vybrakovaný, asi sem jezdí moc Čechů a oni to nestíhají doplňovat,“ říká jeden z nakupujících Čechů své manželce.

Kvůli chybějícím položkám se přesunujeme do supermarketu vzdáleného zhruba kilometr odsud. Sem většina Čechů nedojede. Polština tu zní mnohem častěji. Tady už mají všechno, pro co jsme přijeli. U pokladny platíme kartou 62 zlotých, kurz na účtence je zhruba 5,80 korun za jeden zlotý, nákup tedy vychází na 365 korun. Před čtvrt rokem jsme ale za stejný obsah košíku zaplatili v přepočtu 278 korun.

Stejný nákup opakujeme i v Praze. Cena 423 korun, před třemi měsíci to ale bylo 378. Sečteno a podtrženo, zatímco polský nákup v mezičase zdražil o 87 korun, český o 45 korun, rozdíl se ze stokoruny snížil na 58 korun.

Polsko je stále levnější

Češi, kteří jezdí na nákupy do Polska pravidelně, si rostoucích cen všimli. „Některé položky jsou dražší, třeba u vajíček jsme to dneska viděli. Leze to nahoru, ale pořád je levnější než v Česku,“ říká na parkovišti René, který sem do polského Porajowa jezdí každý týden na rodinný nákup z pár kilometrů vzdáleného Hrádku nad Nisou.

Zatímco před čtvrt rokem byly rozdíly v cenách jednotlivých položek v Česku a v Polsku výrazné, teď už se většinou liší v přepočtu jen o koruny. V Polsku je přitom sazba DPH dočasně nulová, v Česku je 15procentní. Jsou ale potraviny, kde je rozdíl stále propastný. Třeba litr slunečnicového oleje stojí v Polsku zhruba 55 korun, v pražském supermarketu je za 89 korun. Stejně tak plátkový sýr Gouda v balení 150 gramů – v Česku stojí 45 korun, v Polsku 22 korun.

Řada Čechů spojuje nákupy s tankováním polského benzínu či nafty, aby ještě více ušetřili. Dobrá zpráva pro ně je, že polský benzín je stále levnější než ten český, špatná zpráva je, že už ne o tolik jako dřív. Před čtvrt rokem jsme za českou tisícovku natankovali v Polsku skoro 32 litrů naturalu, teď nám stejná částka vystačila jen na 26 litrů. Cena se za tři měsíce zvedla z 33 na skoro 39 korun.

Snížená sazba DPH na pohonné hmoty (z 23 na 8 procent) a nulová u základních potravin zůstane v Polsku až do konce července.

Tagy: