Vláda jedná s lidmi jako s dětmi ze školky. Drahé energie budou ještě dlouho, varuje ekonom

Hostem Nového dne na CNN Prima NEWS byl ekonom Lukáš Kovanda.

Partie PLUS (32)

Nenalhávejme si, že drahá elektřina odejde po letošní topné sezóně. Vydrží tu ještě několik let. V pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Skutečně ohroženým skupinám podle něj nepomůže ani takzvaný úsporný tarif. V důsledku neustále stoupajících cen energií se proto obává, že někteří lidé zažijí od podzimu skutečně strastiplný život.

„Představme si třeba lidi v podhůří, kteří topili elektřinou. Účty jim stouply z 80 tisíc na 250 tisíc ročně a každý měsíc jim vzrostly výdaje o 14 tisíc korun. Úsporný tarif jim odečte jen jednu měsíční extra platbu, ale nic víc. A pokud jsou to třeba lidé v předdůchodovém věku, tak jak to mají uhradit?“ ptal se ve vysílání CNN Prima NEWS pobouřeně Kovanda.

Snížit účty za elektřinu a plyn má lidem takzvaný úsporný tarif, na který vláda slíbila vyhradit 66 miliard korun. Částka by se měla vztahovat na období od letošního 1. října 2022 do 30. září příštího roku. O pomoc z úsporného tarifu nebudou muset lidé žádat, měla by se automaticky projevit ve faktuře. Podle Kovandy však není tato pomoc dobře koncipována. Neměla by být plošná a měla by cílit pouze k těm nejzranitelnějším.

„Vláda bude zcela nerozumně přidávat bohatým a zajištěným lidem. Je tu spousta těch, kteří úlevy nepotřebují. Místo toho by se měla navýšit úleva těm skutečně potřebným. Já osobně prohlašuji, že žádný úsporný tarif nechci. Budu mnohem raději, když ty peníze budou odečteny nějaké matce samoživitelce nebo důchodcům, kteří tu pomoc skutečně potřebují,“ uvedl ekonom.

Lidé nebudou žít pod mostem

Kvůli prudkému nárůstu cen energií mohou podle Kovandy „padnout“ desetitisíce domácností. „Nepředstavujme si, že lidé budou žít pod mostem nebo čekat frontu na polévku a práci jako to známe ze záběrů z velké hospodářské krize z 30. let. Je ale pravda, že někteří budou mít opravdu strastiplný život nejenom v této, ale i nadcházející sezóně,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank.

„Lidé čekají systémové řešení drahé elektřiny. Nenalhávejme si, že drahá elektřina odejde po skončení letošní topné sezóny. Ta tu vydrží ještě několik let,“ řekl Kovanda.

„Vláda k lidem přistupuje jako k nesvéprávným občanům. Jako k dětem z mateřské školky. Místo toho, aby doporučovala svetry, má říct: ‚V souladu s názory odborníků očekáváme, že ceny elektřiny budou dlouhá léta vysoké, a proto přistupujeme například k tomu, že rozdělujeme ČEZ tak, abychom měli kontrolu nad částí, která je zodpovědná za tvorbu cen.‘ Toto opatření mimochodem kvitují i menšinoví akcionáři ČEZ, takže by se mohl najít nějaký konsenzus,“ navrhl Kovanda řešení.

„Ale vláda v tomto ohledu nedělá nic a čeká, že problém zmizí sám od sebe. Snaží se to vysedět. To samozřejmě v lidech umocňuje frustraci a pak jediné, co se za už skoro rok energetické krize dozví, je, že si mají vzít o dva svetry více. To v nich akorát umocní frustraci a považují to za výsměch,“ uzavřel ekonom.

Tagy:
peníze energie ekonomika Lukáš Kovanda ekonom Partie Terezie Tománkové plyn vláda úsporný tarif