Lidé mají problémy s placením penzijního spoření. Zrušení znamená ztrátu státních příspěvků

Lidé mají problémy s penzijním připojištěním.

Lidé mají problém platit penzijko

Zhruba čtyři a půl milionu lidí si spoří k důchodu u penzijních společností. Mnozí z nich ale začínají mít kvůli zvyšování životních nákladů problém přispívat si pravidelně ve stejné výši jako dosud. Zvažují proto možnost, že penzijní spoření úplně zruší. Podle odborníků je to ale nejhorší možné rozhodnutí.

Průměrná částka, kterou si Češi pravidelně měsíčně spoří, je 800 korun. V poslední době ale přibývá těch, kterým na pravidelné splátky nezbývá. „Teď jsem si z maxima snížil penzijní skoro na minimum, protože peníze nejsou,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. Lidé proto zvažují možnost, že penzijní spoření úplně zruší. Podle odborníků je to ale nejhorší možné rozhodnutí. Lepší je prý na nějakou dobu spoření přerušit, nebo třeba jen snížit spořicí částku.

„Když si nezaplatíte, nic se neděje, ten měsíc si neuložíte. To znamená, pokud vám nezbývá na měsíční úložku, ničeho se nebát, dáte příští měsíc,“ vysvětluje Jan Sedláček, mluvčí asociace penzijních společností. Penzijní společnost vám prostě jen na základě částky, kterou jste uspořili, přepočítá podle tabulek výši státního příspěvku.

Hrozí ztráta příspěvku

Úplné zrušení penzijního spoření odborníci nedoporučují. „Pokud to jen trochu jde, tak pozastavím platby a začnu, až zase bude lépe. Protože pokud si ty peníze vyberu před tím dosažením 60 let věku, přijdu bohužel o státní příspěvky,“ dodal Sedláček.

Lidé zatím penzijní spoření platit zvládají. Otázka podle nich je, jak to bude vypadat od ledna. Ministerstvo financí pak plánuje od roku 2024 změny v penzijním spoření. Minimální spořicí částka pro získání státního příspěvku by měla stoupnout z tří set na pět set korun. Maximální cena státního příspěvku by se měla zvednout z 230 na 270 korun měsíčně. Ale to jen v případě, že si budete spořit minimálně 1500 korun měsíčně.

Tagy: