Prase pro nepořádné prvňáčky: Učitelky čelí výhrůžkám smrtí, rodiče se jich zastávají

Diplom zveřejnil pedagog Robert Čapek.

Prvňáčci dostali diplom za nepořádek

Diplom s prasetem za nepořádek a posměch ostatních dětí si odnesli tři prvňáčci ze školy v přírodě. Diplom pro ně připravily přímo jejich třídní učitelky základní školy v Praze-Stodůlkách a podle některých je také zesměšňovaly před ostatními dětmi. Učitelky se ale brání, že tomu tak nebylo. Lidé, kteří událost komentují na sociálních sítích, teď učitelkám vyhrožují i smrtí.

„Tohle prase jsem já, protože neuklízím.“ Diplom s takovým hodnocením dostali žáci prvních tříd na škole v přírodě od svých třídních učitelek. Lidé na sociálních sítích se neshodnou, jestli šlo o chybu, nebo si to děti zasloužily. Objevily se ale dokonce výhružky smrtí.

„Na sociálních sítích je přes tisíc lajků a vyjádření od úplně nenávistných, že je mají zabít, až po to, že se to tak dělá,“ popsal ředitel školy Pavel Petrnoušek. „Být rodiči, vyrobím diplom pro paní učitelky s obrázkem krávy a napsala bych tam: ,Diplom za šikanu. To jsem já! Chovám se jak kráva, jinak to neumím!‘ A zesměšnila bych je na třídních schůzkách stejně jako ony ty děti,“ napsala jedna z uživatelek na sociálních sítí. „Socialistické soudružky učitelky stále ještě nevymřely, a dokonce mají své následovnice. Smutné,“ uvedla další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Posadíme 34 žáků do každé třídy, navrhuje Fiala. Ohrozí to kvalitu výuky, varují učitelé

Podle něj šlo o pochybení a dotyčným učitelkám proto poslal vytýkací dopis a do odvolání jim odebral osobní ohodnocení. Pochybení přiznávají i samotné třídní učitelky. „Nebyl to šťastný nápad, ale vůbec to nesměřovalo k žádnému lynči,“ uvedla jedna z nich. „Děti přišly, dostaly diplom a říkaly jsme jim, ať se příště polepší. Děti si sedly na koště. Dělaly, že někam letí. Děti se tomu zasmály, jestli někde vzadu někdo chrochtnul, nevím,“ dodala třídní učitelka.

Rodiče žáků se učitelek spíše zastávají. „Paní učitelky se nám staraly celý týden o děti, byly skvělé,“ popsala jedna z matek v anketě CNN Prima NEWS. „Dcery učitelka je tak strašně hodná paní, že si vůbec nedokážu představit, že by se takhle zachovala k dětem. Možná je to trošku hon na čarodějnice,“ uvedla další.

Učitelky se zastala i matka jednoho z chlapců, kteří nelichotivý diplom dostali. „Šíma z toho byl smutnej, ale my jsme to včera řešili. On ví, že je trochu čuňátko. Máme problémy, že neuklízí, tak si to víceméně zasloužil,“ řekla chlapcova matka.

Fotografie diplomu se objevila na facebookové stránce Líný učitel. „Věřím tomu, že ty učitelky vybízely ostatní k posměchu a že z toho udělaly velmi nepříjemnou zkušenost, která ty děti rozplakala,“ sdělil Robert Čapek, vzdělávatel učitelů a vlastník facebookové stránky Líný učitel.

Udělování diplomů za nepořádek odmítá i dětský psycholog Jan Kulhánek. „Jsem proti tomu, aby děti dostaly zpětnou vazbu, která je nějak ztrapní nebo zesměšní,“ řekl Kulhánek.

Přestože dříve podobné situace bývaly běžné například na letních táborech, dnes už by se podle dětského psychologa Václava Mertina dít neměly. „Vhodné to není. Dřív se tyto věci dělaly běžně a nikdo to moc neřešil. Ale my se posouváme jako společnost. Žijeme v roce 2023 a běžné by to být nemělo. Škola se určitě honosí, že podporují pozitivní přístup k dítěti, a tohle to určitě nebylo,“ řekl Mertin a dodal, že by celou situaci ale nijak nedramatizoval.

Tagy: