Lidé se chlubí konzumací prošlých potravin. Hrozí jim velké nebezpečí, varují lékaři

Lidé jedí prošlé potraviny

Sníst, nebo vyhodit potraviny po datu spotřeby? Možná se to zdá jako absurdní otázka, ale existují lidé, kteří prošlé potraviny jedí pravidelně. A nejen to, dokonce se tím chlubí. Jenže datum spotřeby na obalech není jen tak pro legraci – hlavně u rychle se kazících potravin je obzvlášť důležité. Konzumace prošlého jídla totiž může vést k vážným zdravotním problémům.

„Párky jsou prošlé skoro týden a fazole dva roky,“ připsal k fotografii s jídlem uživatel sociální sítě. Další se „pochlubil“ zakoupením tatarského bifteku s posledním dnem trvanlivosti. „Nechal jsem to ještě dva dny uležet a dnes v práci královské hody,“ napsal.

ČTĚTE TAKÉ: Výstražné etikety na alkoholu? Zvyšuje riziko rakoviny, málo se to ví, burcují experti z WHO

Takových příkladů jsou na sítích stovky a komentářů, které se k nim vyjadřují s pochvalou a přáním dobré chuti, ještě více. Přitom právě maso a mléčné výrobky představují nejvyšší riziko – a průjem je tím nejmenším problémem.

„Zpočátku se to nemusí vůbec nijak projevovat. Konkrétně třeba plísňové sýry, kde je plíseň viditelná, může docházet k bolestem břicha, těžkým průjmům, zvracení, přičemž dochází k dehydrataci. Tím je ohrožen ztrátou vědomí a dalšími komplikacemi,“ popsal lékař Jiří Zikmund.

Při posuzování trvanlivosti potravin je klíčové rozlišovat mezi dvěma typy údajů: datem použitelnosti a datem minimální trvanlivosti. „Datum použitelnosti je používáno u zboží rychlé spotřeby, jedná se o netrvanlivé, masné, mléčné výrobky. U nich zákon jednoznačně stanovuje, že smí být prodávané v den spotřeby a poté už nikoli, protože potravinu nelze považovat za bezpečnou,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Naopak datum minimální trvanlivosti značí kvalitu, ne bezpečnost. Po uplynutí lze jíst, pokud je potravina správně skladována a nevykazuje známky zkažení jako například plíseň, zápach, změna chuti nebo nafouknutí obalu. I tyto varovné signály lidé často ignorují.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Potraviny kvůli Green Dealu zdraží, varují prodejci. Jen hledání alibi, odmítl Výborný

Tagy:
jídlo zdraví alkohol maso sýr Státní potravinářská inspekce tatarský biftek mléčný výrobek Pavel Kopřiva produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny