Hladovka za omezení turismu na Tenerife: Bendová řekla, jak se cestovatelé chovají

Lidé na Tenerife bojují proti turismu.

Odpor proti turistům

Obyvatelé Kanárských ostrovů, ale i dalších oblíbených destinací Čechů, se bouří proti masovému turismu. Nepřátelství vůči návštěvníkům neboli turismofobie sílí i na ostrově Tenerife. Tamní obyvatelé se proto uchýlili k časově neomezené hladovce.

„Kanárské ostrovy jsou vyčerpané“ - tak se v překladu nazývá organizace, která protest pořádá. Hladovkáři chtějí zastavit výstavbu dalších velkých hotelových komplexů. Nelíbí se jim ani dopravní zácpy, růst cen a nedostatek dostupného bydlení pro místní.

ČTĚTE TAKÉ: Deset nejlepších měst pro pěší turistiku: Mezi vítěze patří kromě Říma a Londýna i Praha

Tenerife v roce 2023 navštívilo skoro 10 milionů turistů. Místní si mnohdy neuvědomují, že turisty potřebují. Když totiž nebudou turisté, nebudou mít ani práci, ani byznys. Z turismu na ostrovech žijí například i zemědělci.

„Hoteliéři, restauratéři nebo majitelé různých zařízení od nich vykupují suroviny, které pak snědí turisté,“ popsal místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Částečně má pro protestující pochopení herečka Alice Bendová, která má na Tenerife apartmán. „Je to tam znečištěné, turisté čůrají, kde se jim zlíbí, a chodí opilí. Pokud člověk nemá úplně silný žaludek, tak to nemusí zvládat. Někteří turisté chodí svlečení do půl těla a mají od tří promile v krvi výš. A to včetně matek s kočárky,“ popsala své zkušenosti Bendová.

Podle Asociace cestovních kanceláří by neměli protestující vystupovat proti turistům, ale spíše vyjednávat s tenerifskými úřady a domoci se například omezení počtu návštěvníků. „Je spousta míst na světě, kde to funguje bezvadně, například v Machu Picchu nebo některých národních parcích. Na to nikdo nepotřebuje držet hladovku,“ dodal Papež.

K různým omezením už se uchýlilo například i pevninské Španělsko. Na plážích místy zakazuje popíjení alkoholu nebo kouření. Protesty obyvatel pomohly s regulací počtu návštěvníků i italským Benátkám. A například Chorvatsko vydalo hned několik zákazů, včetně nocování ve volné přírodě a chození mimo pláže v plavkách.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další trable Boeingu: Tři kilometry nad zemí se letounu utrhl kryt motoru, ukazují záběry

Tagy: