Češi kvůli drahým potravinám více nakupují se zlevněným zbožím
Češi stále více nakupují v obchodech se zlevněným potravinářským zbožím. V nich se většinou prodávají výrobky ze zahraničí nebo produkty po minimální době trvanlivosti. Potravináři apelují, aby lidé především důsledně kontrolovali datum spotřeby.
Zlevněnky – tedy obchody, které svým zákazníkům garantují nižší ceny než v supermarketech – nyní zažívají nápor nových zákazníků. „Mléčné výrobky a sýry zde jsou určitě levnější,“ uvedla jedna ze žen oslovených štábem CNN Prima NEWS. Oslovený muž doplnil, že peněz je málo, a tak lidé musí šetřit. „Do supermarketů se chodím už jenom naštvat,“ svěřila se jiná žena.
Lidé nakupují levnější potraviny, i po minimální datu spotřeby. Zdroj: CNN Prima NEWS
Lidé nakupují levnější potraviny, i po minimální datu spotřeby. Zdroj: CNN Prima NEWS
Lidé nakupují levnější potraviny, i po minimální datu spotřeby. Zdroj: CNN Prima NEWS
Lidé nakupují levnější potraviny, i po minimální datu spotřeby. Zdroj: CNN Prima NEWS
„V posledních měsících jsme zaznamenali nárůst o 15 až 20 procent oproti dřívějšku. V současnosti je u nás zboží oproti řetězcům levnější než dříve – řádově o 30 až 40 procent,“ podotkl majitel obchodu Vyplatí se Michal Soukup.
V mnoha regálech leží výrobky označené cedulkou „po minimální době trvanlivosti“. Jde o potraviny, které lze podle odborníků běžně jíst i po uvedeném datu. „I po uplynutí data minimální trvanlivosti je produkt poživatelný bez zdravotních rizik, nicméně se mohou měnit jeho kvalitativní vlastnosti,“ vysvětlila Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.
POLEMIKA: Někteří prodejci zdražují víc, než je nutné. Mastí si na inflaci kapsy?
Rekordní inflace způsobuje nejen pokles kupní síly mezd a úspor obyvatelstva, ale i zdražování, které přesně nekopíruje růst cen vstupů. Prodejci mnohdy zdražují více, než by odpovídalo tempu, jakým rostou jejich nákupní ceny. „Čerpadláři i obchody s potravinami si mastí kapsu a zneužívají inflace k navyšování marží,“ varuje ekonom Lukáš Kovanda. Podle ekonomického analytika webu CNN Prima NEWS Petra Musila je však taková úvaha příliš zjednodušující.
Nutné ovšem je kontrolovat jiný údaj – datum spotřeby. To určuje, do kdy je možné potravinu zkonzumovat bez možných zdravotních následků. Uvádí se především na potravinách, které se rychle kazí. A někdy se stává, že mezi výrobky „po minimální době trvanlivosti“ jsou zamíchány i potraviny po datu spotřeby. „Tyto prodejny (se zlevněným zbožím) by měly být pod větší kontrolu Státní zemědělské potravinářské inspekce (SZPI), protože tam může dojít právě k tomuto zneužití,“ dodala Večeřová.
Zdražování bude pokračovat
„Výjimečné nejsou v této oblasti pokuty v řádu set tisíc korun. Vždy záleží na rozsahu pochybení, době trvání stavu, množství zasažených spotřebitelů, opakovanosti prohřešku a tak dále,“ doplnil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Ekonomové tvrdí, že kvůli zdražujícím se potravinám bude podobné obchody vyhledávat stále více lidí, v supermarketech se pak soustředí na slevové akce. Dalšímu zdražování potravin se ale prý stejně nevyhneme. „Ceny by mohly ještě o něco růst,“ uvedl ekonom David Navrátil.
Podle ekonomky Heleny Horské lze se zdražováním bojovat i menšími nákupy. „Pak máme i menší spotřebu,“ řekla. Ročně totiž vyhodíme 46 kilogramů potravin, čímž prý zchudneme až o 16 tisíc korun.