Přeživší holokaustu: Lidé unesení Hamásem jsou v mnohem horší situaci, než jsem byl já

Přeživší holocaustu Moše Kessler

Bylo mu pouhých třináct let, když se ocitl v nacistickém pekle

Bylo mu pouhých třináct let, když se ocitl v nacistickém pekle. 93letý Moše Kessler vděčí za přežití v koncentračním táboře muži z Třebíče. Nyní se vůbec poprvé setkal s neteří svého zachránce Antonína Kaliny, který za druhé světové války zachránil ještě dalších 900 dětí. Kessler v rozhovoru pro CNN Prima NEWS také srovnal své zkušenosti z holokaustu se současným řáděním teroristů z hnutí Hamás.

Moše Kessler do Česka dorazil při příležitosti vydání českého překladu knihy Chlapec z bloku 66. Autorce Limor Regevové vylíčil vzpomínky na Osvětim, pochod smrti i osvobození Buchenwaldu. Tváří v tvář se setkal i s Josefem Mengele.

ČTĚTE TAKÉ: Do Moskvy dorazila delegace Hamásu. Zatím není jasné, s kým se má setkat

„Zeptal se mě německy, kolik mi je let. Odpověděl jsem, že 16. Na pár okamžiků přemýšlel, prohlížel si mě a pak ukázal prstem na jednu stranu. Netuším proč, kdyby ukázal na druhou stranu, tak bych tady s vámi neseděl,“ řekl Kessler.

Hrůzy druhé světové války v rozhovoru pro CNN Prima NEWS porovnal s děsivým útokem hnutí Hamás, které tento měsíc zavraždilo asi 1 400 Izralců. Přes dvě stovky dalších také teroristé unesli do Pásma Gazy.

„Je to několikanásobně horší než to, co jsem zažil já. Nevědí, co se jim stane dnes, zítra v noci. Je to mnohem horší,“ uvedl přeživší holokaustu. „Ti únosci nejsou lidé. Má to úplně jiný rozměr. Oni unesli rodiny, děti, ženy. Sice někoho propustili, ale mám pocit, že to je nesrovnatelné. Těžko se to vysvětluje. Ta brutalita, se kterou se to stalo,“ dodal.

Podobně tragický osud Židů srovnává autorka knihy Limor Regevová. „V momentě, kdy byl Moše deportovaný z domova a dopraven na místo, kde musel sám přežít, měl 13 let. Lidé unesení Hamásem pravděpodobně zažívají velmi traumatickou zkušenost, stejně jako Moše,“ řekla spisovatelka.

Tagy:
kniha holokaust Třebíč Hamás Česko Josef Mengele Druhá světová válka Auschwitz (Osvětim) Koncentrační tábor Buchenwald Antonín Kalina Moše Kessler Limor Regevová