Lidé ve Smržovce nemohou domů. Město se nedohodlo s vlastníkem cesty, ten na ni dal závoru

Ve Smržovce vedou obyvatelé spor o cestu.

Sousedský spor o cestu

Obyvatelé Jateční ulice ve Smržovce na Jablonecku se ocitli bez přístupu ke svým nemovitostem. Jedinou příjezdovou cestu jim soused přehradil závorou a zamkl na zámek. Cesta mu patří, před lety ji koupil, a to bez věcného břemene. Lidé se bouří, zámek přeštípli a plánují žalobu.

Situace se vyhrotila o víkendu. „Neměli jsme jinou možnost, než zámek přeštípnout, nedostali bychom se domů,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS obyvatelka ulice Sabrina Kodlová. Další z místních obyvatel upozornil, že majitel cesty zakázal vstup i pěším. „Nesmíme tudy podle něj chodit,“ zlobil se senior, který je podle svých slov po operaci srdce.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický posun v pátrání po lidech z vozu, který odnesla povodeň. První tělo nalezli v Polsku

Celé to začalo před zhruba 30 lety, kdy město prodalo pozemek u vjezdu do slepé ulice i s přilehlou cestou bez věcného břemene. Že je to jediná přístupová cesta k několika domům tehdy všichni považovali za samozřejmost. Nikdo to neřešil. Jenže pozemek nakonec skončil v majetku Václava Jíry ze středních Čech, který si na něm postavil chatu.

Majiteli cesty došla trpělivost

Za umožnění přístupu po cestě začal chtít peníze – rozhodl se, že ji prodá městu. Nechal si zpracovat znalecký posudek, který ale hodnotu cesty stanovil mnohem výš, než byla radnice ochotná zaplatit. „Požadavky pana Jíry byly nehorázné. My vycházíme z obvyklých cen, to bývá v případě komunikací sto korun za metr. Byli jsme ochotní dát dvojnásobek, ale on požadoval několikanásobně víc,“ vysvětlil Marek Hotovec, starosta Smržovky.

Jednání uvázlo na mrtvém bodě, Jírovi proto došla podle jeho slov trpělivost. „Čtrnáct let mě tahali za nos, slibovali. Pozemky, které jsem chtěl výměnou, dostali jiní. Tak jsem usoudil, že cestu asi nechtějí a zahradil jsem ji, abych svůj pozemek mohl užívat podle svého práva,“ řekl reportérovi. „Všechny jsem upozorňoval dlouho dopředu, že to udělám,“ dodal.

Podle Miloše Sádla, dalšího z obyvatel ulice, kteří přišli o přístup k vlastnímu domu, si Jíra bere své sousedy jako rukojmí. „Nedohodl se na ceně, tak to řeší takhle. Já jsem po operaci břicha, co když se mi něco stane a zavolám si rychlou? Sanitka zůstane stát před závorou a než sem přijedou hasiči, aby to přeštípli, tak může být po mně,“ zlobil se senior. Závora sice v pondělí ležela na trávě vedle cesty, protože ji lidé z ulice násilně odstranili, majitel cesty ale reportérovi řekl, že ji zamkne znovu. Vyhrocené momenty se tak zřejmě budou v ulici opakovat.

Soud situaci zřejmě nevyřeší

Obě strany sporu počítají s tím, že se věc nakonec dostane k soudu. Starosta potvrdil, že město se k plánované žalobě obyvatel ulice připojí, protože cestu považuje podle územního plánu za veřejné prostranství, které zahradit nelze. „Nikdo nezpochybňuje, že jde o soukromé vlastnictví, ale pan Jíra pozemek kupoval s tím, že ta cesta tam byla a je tam už nejméně 50 let,“ poznamenal Marek Hotovec.

Podle právníka Jana Černého ale vůbec není jasné, zda se soud věcí vůbec bude zabývat. Podle něj se bude zkoumat, zda byly opravdu vyčerpány všechny možnosti řešení s ohledem na nedotknutelnost soukromého vlastnictví. „Domnívám se proto, že žaloba má jen velmi malou šanci na úspěch,“ uvedl Černý. Pokud se město není schopné dohodnout na ceně, muselo by také prokázat, že není možné k domům vybudovat jinou alternativní cestu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Boháči z parků a laviček. Bezdomovci dostanou v Praze od státu miliony, mají jim pomoci z ulice

Tagy: