Lochman: Mír na Ukrajině? Rusy zajímá jen vlastní profit. Trump má řešení, míní Fiala z SPD

Poslanec Ondřej Lochman (STAN) a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (9)

Rusko zajímá jen to, co je pro něj výhodné, zhodnotil v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS vyhlídky míru na Ukrajině poslanec Ondřej Lochman (STAN). Podle předsedy poslanců SPD Radima Fialy i poslance ANO Radka Vondráčka závisí jednání o míru na vývoji v USA. K diplomatické dohodě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem byl předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Pavel Žáček (ODS) mírně skeptický.

„Když slyším, že se pro dosažení míru musí jednat – diplomaticky se jedná. Uskutečnila se setkání například v Davosu nebo na Maltě,“ uvedl poslanec STAN. Podle něj je otázka ukončení bojů pouze na Rusku, které ale o mír nestojí.

ČTĚTE TAKÉ: Česko v manželství pro všechny zaspává, řekl Niedermayer. Můžete to změnit, vmetla mu Schillerová

„Rusko nezajímá papír. Rusko zajímá to, co je pro něj výhodné,“ dodal s odkazem na smlouvu mezi Moskvou a Kyjevem z roku 1997 o přátelství, spolupráci a partnerství. Mír podle něj ruský vůdce může zařídit ještě dnes.

Podle předsedy poslanců SPD je ukončení bojů stále otázkou diplomacie. „S mírem to není tak jednoduché. Rusové se po tolika letech bojů a tolika investicích do ekonomiky a zbrojení neseberou a neodejdou. Musí se jednat,“ řekl Fiala.

Zdůraznil také, že Ukrajina potřebuje pomoc, nesouhlasí ale s vojenskými dodávkami, protože ty podle něj válku jen eskalují. „Pokud máme Ukrajině pomáhat, tak humanitárním způsobem, jako například dodávkami léků či dalších věcí, ale ne něčím, co by konflikt eskalovalo,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň vidí naději na dohodnutí míru v případě zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Věří jeho prohlášením z předvolebních mítinků, že z Oválné pracovny by válku dokázal ukončit do 24 hodin. „Je to podpořeno i republikány, kteří už nechtějí dávat Ukrajině další peníze a dodávky v Kongresu blokují. Jejich voliči chtějí, aby se Spojené státy soustředily na vlastní občany. Z toho dedukuji, že by konflikt na Ukrajině určitě skončil,“ sdělil v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Žáček: Diplomacie? Kdo by teď Putinovi věřil?

Také podle poslance ANO Radka Vondráčka závisí další vývoj na USA. „Klíč od konfliktu do značné míry drží Spojené státy americké. Myslím si, že Ukrajina je v takové pozici, že není schopna bez podpory samostatné existence. Je možné, že o její situaci rozhodnou americké volby,“ uvedl.

Mírně skeptický byl k diplomatické dohodě s Putinem předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Pavel Žáček. „Nedovedu si představit, že by Putin byl partnerem, se kterým by se dala udělat diplomatická dohoda. Kdo by mu věřil, že už nemá žádné ambice vůči Ukrajině nebo dalšímu státu? Vůbec nikdo. Vždyť on válkou prokázal, že je partnerem, který řeší vztahy mezi státy takovým způsobem, o kterém jsme si mysleli, že v dvacátém století už nenastane,“ uvedl Žáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řada opatření při pandemii nebyla smysluplná, řekl Prymula. S experty se shodl na chybách

Tagy: