Následky „long covidu“ mohou být celoživotní, varoval Prymula. Postihly už 150 tisíc Čechů

Epidemiolog Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Mentální poruchy, fyzické vyčerpání, ochabnutí svalů či ztráta chuti a čichu. To vše mohou být projevy takzvaného long covidu neboli postcovidového syndromu, kterým trpí čím dál více Čechů. Zmíněné příznaky mohou osobu trápit i měsíce či roky od doby, kdy covid prodělala. Podle epidemiologa Romana Prymuly může pacienta postcovidový syndrom ve výjimečných případech trápit celý život. Bývalý ministr zdravotnictví to uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„U long covidu se můžeme setkat s celou škálou postižení včetně mentálních poruch. Lidé vnímají, že jsou jiní, než byli před covidem. Zdá se jim, že jejich mentální kapacita je odlišná,“ řekl Roman Prymula v pořadu Nový den. Rovněž zmínil i ryze fyzické následky.

„Dalším úkazem je vyčerpání, chronická únava, snížení kondice či postižení svalů. Také ztráta čichu nebo chuti. Ti, co to zažili, ví, že je to velmi nepříjemná záležitost. Představte si, že uvaříte chutný steak, pak se do něj zakousnete a chutná vám jako mokrý hadr,“ zmínil epidemiolog. Podle Prymuly stále není jasné, jaký má na postcovidový syndrom vliv očkování či závažnost prodělané nemoci.

„Long covid se může vyvinout i u vakcinovaných. Také jsme se domnívali, že varianty způsobující zásadnější klinický průběh stojí za long covidem častěji. Nicméně s long covidem se ale můžeme setkat i u mutací méně klinicky závažných,“ sdělil Prymula.

A jak dlouho může postcovidový syndrom u pacientů převládat? „Postcovidové příznaky máme v době, kdy sice nemáme pozitivní test, ale stále cítíme následky nemoci. Jde o krátkodobou záležitost. Naproti tomu long covid může trvat měsíce či roky, v některých případech může být celoživotní,“ varoval exministr zdravotnictví.

Podle odhadů se ze zhruba čtyř milionů Čechů nakažených koronavirem asi 400 tisíc potýkalo s postcovidovými příznaky. Zhruba 150 tisíc pacientů pak trpělo nebo trpí long covidem.

Tagy: