Loni potřebovalo pomoc záchranné stanice dvojnásobně více zvířat než rok předtím

Pokousané labutě

Vypouštění zvířat záchranná stanice Archa

Rekordní počet zvířat v nouzi zaznamenala v uplynulém roce liberecká záchranná stanice Archa. Seznam odchycených nebo zachráněných živočichů od leguána až po netopýry má přes tři tisíce položek, o rok dříve to přitom bylo patnáct set.

„Největší nárůst způsobili netopýři během tradiční letní invaze do bytů a domů, rekord byl 499 netopýrů v jediném bytě v panelovém domě v Jablonci nad Nisou,” vzpomíná na náročný zásah Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice Archa. Zatímco netopýry obvykle pracovnice stanice odchytí a záhy nato opět vypustí, mnoho „klientů“ Archy tu zůstává týdny i měsíce. Léčí se z nejrůznějších poranění.

Pokousané labutě a poranění rorýsi

Mezi ně patřila vloni tři labutí mláďata, zřejmě sourozenci. „Byla ošklivě pokousaná nějakou šelmou, mohla to být třeba vydří rodinka. Vypadalo to s nimi dost bledě, ale byli to docela spolupracující pacienti, takže se podařilo rány ošetřit a zahojit. Po několika týdnech jsem mohli opět vypustit do přírody,“ říká Hancvenclová. Výjimečný byl i počet poraněných rorýsů, kteří trpěli během letních veder. „Rorýsi totiž často hnízdí v mezerách pod střechami a při vysokých teplotách se plechy na střechách natolik rozpálí, že mladí rorýsi – přestože ještě nejsou letuschopní – vyskočí ven a dopadnou na zem,“ vysvětlila vedoucí stanice.

Uprchlý leguán a sklípkan v grapefruitech

Některá zvířata přinášejí do stanice nálezci, pro jiná vyrážejí do terénu samy pracovnice stanice. Mezi nejkurióznější zásahy loňského roku byl odchyt uprchlého leguána, který byl přistižen, jak si pochutnává na třešních na jedné z libereckých zahrad. „Nevěděli jsme, komu patří, majitel se o něj přihlásil, až když se o odchytu dozvěděl. Byl značně překvapený, že je ještě naživu, protože leguán byl na útěku už několik týdnů a v té době noční teploty klesaly až k pěti stupňům,“ vypráví Ivana Hancvenclová.

Z jednoho z libereckých supermarketů pro změnu volali kvůli sklípkanovi, který přicestoval v bedně s grapefruity. „Paní prodavačka byla dost duchapřítomná, na pavouka přiklopila plastovou krabičku, takže já už jen podsunula víčko a mohla jsem si ho odvézt,” usmívá se jedna z pracovnic záchranné stanice Nela Novotná.

Hodně pozornosti na sociálních sítích vyvolalo video ze záchrany vysíleného liščete, které naříkalo na dně betonové meliorační skruže. „Skruž byla bez jakéhokoliv zabezpečení, navíc skrytá v křoví a v úrovni s terénem. Další podobně nebezpečné skruže jsme našli v okolí. Spolu s liščetem leželo v této pasti též uhynulé srnče. Situaci jsme zdokumentovali a předali podnět na Magistrát města Liberec, který přiměl majitele pozemku skruže zabezpečit,“ zdůrazňuje Hancvenclová. Zpět do přírody se vloni podařilo vrátit sedm z deseti zvířat.

Pokud byste rádi přispěli na péči o volně žijící živočichy, můžete podpořit sbírku Zvíře v nouzi, která sdružuje záchranné stanice v Česku.

Tagy: