Maďarsko jako černá ovce Evropy. Orbán zatím EU neřídí, Brusel s napětím čeká na konec prázdnin

Maďarský premiér Viktor Orbán platí za vlivného sólistu, který v zahraniční politice rozhodně nedrží stejnou linku jako většina současné Evropské unie. Vidět je to zejména v jeho vztahu k Rusku a v postoji k ruské invazi na Ukrajinu. Budapešť aktuálně stojí v čele Evropské unie, ale zatím se zdá, že reálně nic neřídí. Pro CNN Prima NEWS to uvedl diplomat z prostředí EU.

Zjednodušení podmínek vstupu do EU skrz Maďarsko pro ruské a běloruské občany, čerstvá výhrůžka o jednocestných jízdenkách do Bruselu pro migranty, horší podmínky pro válečné uprchlíky z Ukrajiny a roztržky s dosavadními spojenci.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko je racionální a předvídatelné, řekl Orbán. Západ podle něj slábne a moc se stěhuje do Asie

To je jen krátký výčet kroků, které v nedávné době učinil maďarský dlouholetý premiér a „silný muž na Dunaji“ Viktor Orbán. K tomu lze připočíst občasné blokace rezolucí, sankcí vůči Rusku či naopak pomoci Ukrajině. Stejně tak využití práva veta v případě společného vyjádření EU k nedávným prezidentským volbám ve Venezuele, jejichž vítězem se prohlásil dosavadní autoritářský vládce Nicolás Maduro.

Maďarsko už řadu let předvádí, že je enfant terrible Evropy, ale v posledních měsících Orbán ještě dupl na plyn. Logicky se proto objevily obavy, jakým způsobem bude Maďarsko Evropě předsedat.

Zatím se toho mnoho neukázalo. „Maďarsko reálně řídilo EU zatím jen tři týdny, protože od konce července do začátku září v Radě EU probíhá něco jako vládní prázdniny v Česku. Proto zatím nemělo ani moc možností zdržovat jednání v oblastech, které by mohly být v rozporu s jejich národními zájmy,“ popsal pro CNN Prima NEWS diplomat z prostředí EU, který si nepřál být jmenován.

Podle něj je však otázka, jak se bude Maďarsko chovat po prázdninách během nadcházejících čtyř měsíců, které mu z předsednictví zbývají.

Řízení zahraniční politiky EU z Budapešti nehrozí

Diplomatický zdroj pro CNN Prima NEWS rovněž poukázal na vyjádření a kroky Budapešti směrem k Rusku či Ukrajině, které nejsou v souladu s postoji EU. „V otázce Ukrajiny se objevují rozporuplné signály. Z vyjádření některých maďarských představitelů v médiích by se mohlo zdát, že se Maďarsko snaží hrát vrcholnou geopolitickou partii pod hávem dosažení míru na Ukrajině,“ pokračoval diplomat.

PODÍVEJTE SE: Síkela má předpoklady, aby v europarlamentu uspěl, řekl Fiala. Věří v důležité portfolio

Na druhou stranu však dodal, že v rámci EU se maďarští diplomaté nechovají a nejednají podle vyjádření Orbána a spol. Reálně ani nemohou. „Společný postoj EU vůči Ukrajině je totiž řešen především na Radě pro zahraniční věci (FAC), které Maďarsko nepředsedá,“ vysvětlil zdroj z evropské diplomacie pro CNN Prima NEWS.

FAC řídí vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnosntí politiku. Tím je končící Josep Borrell, kterého má s nástupem nové Evropské komise nahradit dosavadní estonská premiérka Kaja Kallasová. Diplomacie EU tak bude v rukou ženy, která je známá pro svá velmi ostrá vyjádření směrem k Moskvě. Rusové na Kallasovou dokonce vydali zatykač; oficiálně kvůli poškozování památníků Rudé armády.

Silná pozice v Evropském parlamentu

Minimálně na úrovni Evropského parlamentu si ovšem Orbán může mnout ruce. Poté, co byla jeho strana Fidesz po několik let nezařazená, zapojila se nyní do budování nové frakce Patrioti pro Evropu.

Skupinu tvoří kromě jiných české hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše s Přísahou a Motoristy sobě, francouzské Národní sdružení Marine Le Penové či italská Liga Mattea Salviniho s nizozemskou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse – všechno to jsou kontroverzní jména. A Patrioti pro Evropu se nakonec stali třetím nejsilnějším uskupením v Europarlamentu.

Tagy: