„Ruská olympiáda“ narazila. Hrdě oznámené Hry přátelství měly přijít po Paříži, plán se mění

Ruská federace chce uspořádat vlastní olympijské hry. Takzvané Hry přátelství mají navázat na tradici sportovní akce z éry Sovětského svazu. Původně se měla akce konat v září, krátce po olympiádě v Paříži. Nakonec se ale podle Reuters posune na příští rok, aby bylo k dispozici více atletů.

Kvůli rozpoutání války na Ukrajině je Rusko společně s Běloruskem už třetí rok vykázáno z hlavních sportovních akcí. I před konfliktem ale měli ruští sportovci problémy s dopingem a kvůli tomu často chyběli. Na letošní olympiádě v Paříži sice Rusové a Bělorusové bojovat o medaile mohou, ale jen pod neutrální vlajkou. Obě země zároveň OH bojkotují a vyšlou jen několik desítek sportovců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelená Paříž. Francouzi chtějí ekologické hry, olympijská vesnice se změní na novou čtvrť

Moskva má totiž vlastní plán – uspořádat akci podobnou olympijským hrám u sebe doma. Událost nese název Světové hry přátelství. Rusko tím navazuje na tradici podobné akce, kterou uspořádal Sovětský svaz v roce 1984. Tehdy Moskva bojkotovala olympijské hry v Los Angeles.

K bojkotu se přidal i východní blok, a tedy i Československo. Ke smutku Jarmily Kratochvílové nebo Heleny Fibingerové tak museli tuzemští sportovci zůstat doma. Sovětské Hry přátelství v roce 1984 pořádal Sovětský svaz společně se zeměmi východního bloku. Pražský Strahov hostil atletické disciplíny žen.

Sovětských Her přátelství se nakonec zúčastnily i státy ze Západu, a to včetně USA. Třebaže mnohé země vyslaly druhořadé sportovce. Někteří atleti se tak ve finále účastnili olympiády v Los Angeles i sovětské variace.

Rusko klání nejspíš odloží

Moskva letos chtěla uspořádat Hry přátelství, podobně jako v roce 1984, krátce po oficiální olympiádě. Rusko lákalo na tisíce sportovců a obří odměny pro medailisty. Původně se akce měla konat od 15. do 29. září. Hostitelskými městy měla být Moskva a Jekatěrinburg.

V červenci ale agentura Reuters informovala o tom, že se „ruská olympiáda“ zřejmě posune až na příští rok. Hlavním důvodem odložení má být snaha zajistit co nejvíce atletů. Účast už údajně přislíbilo 2 500 sportovců ze 127 zemí, zápolit mají ve 36 sportech.

Olympijský výbor ruské hry kritizuje. Akce má podle něj jasný politický podtext a odporuje olympijské chartě. Informovala o tom americká CNN.

Mezinárodní olympijský výbor se navíc domnívá, že hry jsou projevem neúcty vůči globálním protidopingovým standardům.

Po variaci na letní olympijské hry chce Rusko uspořádat i jejich zimní alternativu. Ty by se měly uskutečnit v roce 2026 v Soči, kde před deseti lety proběhla skutečná olympiáda. V roce 2026 se budou konat i oficiální zimní olympijské hry, a to v Itálii. Sportovní svátek bude hostit Milán a Cortina d’Ampezzo.

Letní olympijské hry v Paříži začínají oficiálně v pátek. První sportovci ale pod pěti kruhy začnou soutěžit už ve středu. Kromě francouzských měst hostí olympiádu i Tahiti, ostrov uprostřed Pacifiku, který je součástí Francouzské Polynésie.

VIDEO: Olympijská kolekce není šílený kostým, hájí se návrhář Černý. Prozradil, co ho inspirovalo

Tagy: