Mäki a další matky na olympijském „tažení“. Co všechno musely po porodu překonat?

Všichni olympionici si za to, že se představili na největší sportovní akci této planety, zaslouží velký obdiv. V některých případech ale respekt k výkonům na hrách ještě stoupá. Pod pět kruhů v Tokiu totiž zamířilo několik matek, které mají nedlouho po porodu, a to včetně Češky Kristiiny Mäki. To, že těhotenství téměř automaticky znamená konec kariéry, už dávno neplatí.

Mílařka narozená ve finském Seinäjoki porodila syna Kaapa teprve před sedmi měsíci. Připravit se v takovém případě na olympijské hry stojí ještě více úsilí než v případě jiných sportovců. S tím se 29letá Kristiina Mäki popasovala náramně – vylepšila 35 let starý český rekord a nečekaně se podívala do finále.

Mohla si užívat rodičovskou dovolenou, ale olympijský sen byl obrovský. Proto do toho pořádně „šlápla“, do Tokia se dostala, zazářila. Mělo to jen jediný škraloup – musela bez svého syna vydržet ještě o nějaký ten den navíc.

Mäki totiž patřila mezi olympijské matky, které nechaly své malé ratolesti doma. V jejím případě hlídal synka v Česku partner Filip Sasínek, český běžec, který se na tokijskou akci těsně nekvalifikoval.

Podle původního stanoviska pořadatelů ani nebylo možné, aby si olympioničky – vzhledem k pandemické situaci a od ní se odvíjejících přísných pravidel – s sebou do Japonska svá miminka vzaly. Tím byly sportovkyně postaveny před nešťastné rozhodování. Buď dítě, nebo olympiáda. Ovšem po velkém mediálním tlaku organizátoři povolili a dali kojícím matkám výjimku.

Tato zpráva potěšila i kapitánku a veteránku kanadského basketbalového týmu Kim Gaucherovou, která porodila teprve tři měsíce před olympiádou a nedovedla si představit, že tak malou dcerku více než dva týdny neuvidí.

Do Tokia dítě může, ale nesmí bydlet s matkou

Ovšem vzít dítě na olympijské hry mělo svá úskalí.

Podobně jako Mäki se do Japonska rozhodla necestovat s milovaným synem Ona Carbonellová, hvězda španělského synchronizovaného plavání. Byla zklamaná z toho, za jakých podmínek může vzít syna s sebou a označila je za velmi nepraktické. Manžel by totiž s dítětem musel zůstat na hotelovém pokoji mimo olympijskou vesnici.

„Během 20 dnů, kdy budu v Tokiu, by jim nebylo dovoleno opustit hotelový pokoj. Abych mohla jít Kaie kojit, kdykoliv to během dne bude potřebovat, musela bych opustit olympijskou vesnici, týmovou bublinu, a vyrazit do jejich hotelu. Tím bych riskovala zdraví mého týmu,“ řekla ještě před olympiádou.

Výhra pro boxerskou matku

Jiná matka, jiná překážka. V březnu sice Mezinárodní olympijský výbor vyhlásil, že hry v Tokiu budou „prvními genderově vyváženými hrami v historii“, ale to příliš nekoresponduje s tím, na co narazila kanadská boxerka Mandy Bujoldová.

Na konci roku 2018 přivedla na svět dceru Kate Olympii. Před tím, než ring na čas opustila, byla ve světovém žebříčku na druhém místě. Pak kvůli mateřství chyběla na všech třech akcích, které sloužily jako kvalifikace na olympijské hry.

Bujoldová bojovala za to, aby kvalifikační kritéria pro sportovkyně, které byly těhotné a následně větší či menší čas absentovaly po porodu, byla pozměněna. Dlouho to vypadalo, že se vysněné účasti nedočká. Až 30. června rozhodla Mezinárodní sportovní arbitráž o tom, že olympijský výbor má Bujoldové vyhovět a účast na hrách v Tokiu jí povolit.

Stejně krátce před olympiádou jako Mäki rodila americká maratonkyně Aliphine Tuliamuková. Rodinu plánovala založit až po olympijských hrách. Když byly vinou koronavirové situace přeloženy z loňska na letošek, scénář pozměnila a otěhotněla ještě před původním termínem olympiády. Po osmi týdnech od porodu začala běhat, nicméně první závod si střihla až 4. července. Žena, která vyrůstala s neuvěřitelnými 31 sourozenci, sice olympijský maraton nedokončila, nicméně i tak patří mezi hrdinky letošních her.

Sponzoři si sáhli do svědomí

Když v roce 2018 americká sprinterka Allyson Felixová otěhotněla, nikdo by se nedivil tomu, kdyby v 32 letech ukončila kariéru. Šest zlatých olympijských medailí měla v kapse, do toho 10 nejcennějších kovů z mistrovství světa. Své si rozhodně odbojovala, nicméně i při velké životní změně si před sebe postavila obrovskou výzvu. Zvládla ji s bravurou. Na 400 metrech v Tokiu – během páté účasti na olympiádě – získala sama bronz, a později ve štafetě zlato.

Felixová se stala hlasem matek ze světa sportu. V deníku New York Times publikovala článek, ve kterém upozornila na nedostatek respektu ze strany sponzorů směrem k ženám, které porodily. V jejím případě šlo o společnost Nike, která jí chtěla po porodu platit o 70 procent méně než předtím. Felixová porodila předčasně a její dcerka tou dobou bojovala v nemocnici o život.

Sprinterka otevřenou kritikou donutila velké korporace změnit politiku v tom, jak podporují sportovkyně před porodem a po něm.

Medaili na olympiádě vybojovala i jiná máma. Jamajské legendě Shelly-Ann Fraserové Pryceové od srpna roku 2017 zpříjemňuje život syn Zyon. Když se další rok vrátila na dráhu, byla mnohými odepisována, už se neměla dostat na svoji předchozí úroveň.

V Dauhá o dva roky později se však stala vůbec první matkou, která vyhrála na mistrovství světa závod na 100 metrů, do toho v 32 letech nejstarší ženou, jíž se to povedlo. To, že dokáže mateřství dokonale skloubit s fyzicky velmi náročnou prací, ukázala i teď v Tokiu. Na stovce získala stříbro, ve štafetě na 4 x 100 metrů brala s Jamajčankami zlatou medaili.

Tagy:
Japonsko porod matka Tokio Olympijské hry podmínky olympijské hry Mezinárodní olympijský výbor sport Nike Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Shelly-Ann Fraserová-Pryceová Allyson Felixová Kristiina Mäki Mandy Bujoldová Ona Carbonellová Aliphine Tuliamuková Filip Sasínek