MAPA: Lékaři zahájili protest. Podívejte se, které nemocnice fungují v omezeném režimu

Některé nemocnice fungují v omezeném režimu (ilustrační foto).

Omezení péče v nemocnicích

Část nemocničních lékařů v Česku odmítla od prosince nastoupit do přesčasových služeb, aby podpořili své požadavky na změny v odměňování a na omezení přesčasové práce. Některé nemocnice kvůli tomu pracují ve zvláštním režimu. O které se konkrétně jedná, se můžete detailněji podívat na MAPĚ níže v článku.

Protest zasáhl do fungování 28 nemocnic v České republice, ukazuje mapa zpracovaná na základě dat poskytnutých stránkou Lékaři jsou jenom lidi k 29. listopadu 2023.

Na čtvrtečním jednání mezi zástupci lékařů a premiérem Petrem Fialou (ODS) byla sice nalezena shoda poté, co předseda vlády zdravotníkům nabídl pro příští rok 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování, písemně však dohoda zatím stvrzena není. Obě strany mají v příštích dnech, pravděpodobně v pondělí, ve schůzování pokračovat.

ČTĚTE TAKÉ: Vytížení v práci mi rozvrátilo osobní život, říká mladý lékař. Slouží prý i 32 hodin v kuse

Provoz v nemocnicích je nyní omezen podle toho, jak velký podíl lékařů odmítl od prosince sloužit přesčasovou práci. Podle údajů zveřejněných lékaři podala v pražských nemocnicích výpovědi z přesčasů zhruba polovina dotčeného personálu. Konkrétně je to ve⁠ FN Motol 55 procent lékařů nastupujících do služeb, ve Fakultní Thomayerově nemocnici 63 procent, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady 15 procent, na Bulovce 75 procent a ve Všeobecné fakultní nemocnici 60 procent.

V některých zdravotnických zařízeních už lékaři začínají výpovědi stahovat, návrat k běžnému provozu ale potrvá minimálně několik dní. Některé nemocnice navíc vyčkávají, jak se situace bude vyvíjet a zda k podpisu dohody skutečně dojde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zabrání protestu? Fiala vyšel lékařům vstříc, nabídl miliardy na zvýšení jejich platů

Tagy:
nemocnice lékaři Petr Fiala Vlastimil Válek Praha Ministerstvo zdravotnictví České republiky protest zdravotnictví Jan Přáda