Vytížení v práci mi rozvrátilo osobní život, říká mladý lékař. Slouží prý i 32 hodin v kuse

Pracovní vytížení mladému lékaři prý zásadním způsobem rozvrátilo osobní život

Příběh lékaře z Ostravy

Přesčasy mě ničí, nevyspalý jsem jako doktor téměř nepoužitelný, říká 33letý lékař z Ostravy. Systém, kdy lékaři tráví v nemocnici i 32 hodin v kuse, a to několikrát v měsíci, je podle něj neudržitelný. Navíc tím prý trpí rodiny, a hlavně děti lékařů. Od pátku tak přesčasy sloužit nebude.

Jan Pavlas pracuje jako kardiolog v Městské nemocnici v Ostravě. Každý měsíc odslouží dvě víkendové služby a dvě služby v pracovních dnech. Dál už prý nemůže. „Někdy to činí 24 hodin na pracovišti, někdy dokonce až 32 hodin. V každém případě můžu říct, že druhý den jsem naprosto nepoužitelný,“ postěžoval si 33letý Pavlas.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocných s chřipkou a covidem raketově přibývá. Blížíme se epidemii, varují hygienici

Jeho otec je také lékař. A Jan Pavlas si pamatuje, jak ho doma téměř neviděl. Běžné bylo slavit Štědrý den o den dříve, o svátcích míval jeho otec službu. Tohle jeho syn své rodině dělat nechce, tedy jestli se mu podaří nějakou založit. „Pracovní vytížení mi zásadním způsobem rozvrátilo osobní život. Myslím, že spousta kolegů je na tom dost podobně,“ řekl mladý lékař.

Kmitá mezi pacienty na lůžku, provádí echokardiografii či EKG. Pacientům vzkazuje, aby lékaře podpořili. „Nikdo z mých kolegů v celé České republice rozhodně nechce uškodit pacientům. Není to náš záměr. Naopak, nám jde o to, aby péče byla zachovaná a aby absolventi lékařských fakult rádi nastupovali do českých nemocnic,“ vysvětlil.

V Městské nemocnici Ostrava podala výpověď z přesčasové práce téměř polovina lékařů, přesně 47 procent. Dva mladí lékaři poté, co premiér odpoledne vyhověl jejich požadavkům, už svou výpověď stáhli. A je prý možné, že ostravská městská nemocnice v pátek zůstane u běžného režimu.

Tagy: