Maříková: Americká základna v Česku přináší bezpečnostní riziko. Můžeme se stát cílem

Poslankyně Karla Maříková (SPD) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 10.4.2022

Případná americká základna v Česku může podle poslankyně opoziční SPD Karly Maříkové znamenat bezpečnostní riziko. Naopak zástupkyně vládních ODS a STAN Miroslava Němcová a Věra Kovářová možnost základny v ČR podpořily. Zaznělo to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Řeč byla o ministryni obrany Janě Černochové (ODS), která bude po Velikonocích jednat ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem. Podle Černochové je ve hře i jednání o americké přítomnosti v České republice.

To podporuje Němcová s Kovářovou. „Má to moji naprostou a plnou podporu. Chci americkou vojenskou základnu na území ČR. (...) Sami si nemůžeme hrát na to, že si vystačíme proti tomu, co chystá Rusko,“ řekla Němcová v Partii.

„Myslím, že obecně přítomnost amerických vojáků v Evropě se ukázala jako správná,“ doplnila Kovářová. Postupovat se ale podle ní musí citlivě. „Na druhou stranu musíme také zvažovat pocity českých občanů. Vzpomínka, jak tu probíhal pobyt sovětských vojsk, je taková, že ta debata musí být citlivá,“ doplnila Kovářová.

Nerozhodnuté je zatím opoziční hnutí ANO. Podle jeho poslankyně Taťány Malé bude třeba, aby vláda toto téma diskutovala v Poslanecké sněmovně. „Tohle je téma, které může ve společnosti vzbudit obrovské emoce. V roce 2006, kdy probíhala debata o radaru v Brdech, byla společnost velmi rozdělená. Jako ANO nemáme jasné stanovisko, chceme to diskutovat,“ uvedla Malá.

Maříková chce k základně referendum

Jasné ne vyslovila k možnosti americké základny na českém území zástupkyně SPD Maříková. „Rozhodnutí nemůže být jen na vládě, mělo by proběhnout referendum. Může to znamenat bezpečnost, ale také velká rizika. Měli bychom spíše podporovat naši armádu. Nevíme, co se v budoucnu může odehrát a vojenská základna může být cílem jiného agresora – hypoteticky,“ prohlásila Maříková.

„Musíme si uvědomit, že NATO může být vnímáno někým jako agresor, tak to je. To přináší bezpečnostní riziko, když zde budeme mít základnu. Můžeme pak být cílem,“ dodala.

Možnost referenda naopak nepodpořila Malá z opozičního ANO ani Kovářová z vládního STAN.

Tagy: